Falu, város

Papp Gábor

Falu vagy város? A kérdés hosszú évtizedek óta foglalkoztatja az embereket. S mint a kérdések komoly részére, erre sem lehet egyértelmű választ adni.

A város ott van a maga komfortjával, a számos bolttal, üzlettel, a települések nagyságától is függő viszonylagos nyüzsgéssel. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott található az egyre erősebb elszemélytelenedés, a közönyösség, a zsúfolt panel- és tömblakások sora, amelyek néha inkább emlékeztetnek egy kollégiumi szobára, mint igazi otthonra.

A falun ehhez képest jóval nagyobb az élettér, frissebb a levegő, nagyobb a nyugalom, a csend, és az emberek is még mindig jobban odafigyelnek egymásra, barátságosabbak. Közben persze nincs minden sarkon bolt, nem választhatunk a portékáikat kínáló temérdek üzlet kínálatából, ahogy talán kevesebb a program, a szórakozási lehetőség, a munkáért lehet utazni kell.

Bár Békésben akadnak olyan falvak, amelyekben nincs eladó ház, nincs eladó ingatlan, azért összességben nem ez a jellemző. A fiatalok egy komoly része még mindig inkább a nagyobb településeken keresi a boldogulását, igaz, vannak olyanok is, akik felfedezik a falut. Eközben több helyen számos infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, megújultak közintézmények, utcák, járdák.

A vidék és város szinergiája évszázadokra nyúlik vissza, a magyar vidék nélkül elképzelhetetlen az ország. A földek, a felhalmozott tudás, a természetközeliség olyan érték, amivel élni kell, itt Békésben pedig mindennek különös jelentősége van.