Mintazárka

Licska Balázs

Mintazárkát alakítottak ki a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium egyik tantermében, teljesen hiteles módon. Ezzel igyekeznek bemutatni majd a gyakorlati foglalkozásokon, hogy milyen az élete egy fogvatartottnak, milyen házirendet kell betartania, illetve, milyen szabályok alapján és milyen munkát végeznek a büntetés-végrehajtás szakemberei.

Zárkaszekrény, ágy, asztal, szék és mosdó, vagyis csak pár példa arra – és egyébként nagyjából véget is ér a lista –, hogy mi kaphat helyet egy valódi zárkában. Mint mondták, azt sokkal könnyebb felsorolni, hogy mit szabad bevinni egy lakóegységbe, mint azt, hogy mit nem: néhány könyvet, tisztálkodási szereket és eszközöket, valamint a fogvatartott ügyével kapcsolatos iratokat.

Természetesen el lehetett poénkodni azzal, hogy a középiskolában majd ide kerülnek a renitens diákok, és lehetett játszani a zárkaajtó, valamint az étel beadására szolgáló tátika nyitogatásával, a világítás kapcsolgatásával, a történet komoly. Egyrészt azért, mert egy ilyen helyen nem szívesen tölt pár percnél többet az ember, másrészt azért, mert a mintazárka oktatási célokat szolgál.

Egyre több középiskolában kötnek együttműködési megállapodásokat cégekkel, intézményekkel, és egyre többször alakítanak ki olyan helyeket, amelyek a valódi munkakörülményekre hajaznak. Ennek köszönhetően növelik a képzések színvonalát, illetve a diákok tanulóéveik alatt beleláthatnak abba, hogy ha kilépnek a nagybetűs életbe, akkor majd mire számíthatnak.

Persze nem lesz minden olyan fiatalból börtönőr, aki belép a mintazárkába. De az biztos, hogy értékeli majd a friss levegőt és a szabadságot, és elgondolkozik azon, hogy mit szabad és mit nem.