Figyelmesen

Vásári Erzsébet

Az ünnepi hosszú hétvégékkel megnyílt a tavaszi turistaszezon, ami a kedvelt üdülővárosokban már érzékelhető. De nemcsak ember lett több az utcákon, hanem járművek is, ráadásul egyre több bizonytalan sofőrrel a volánnál. Persze érthető az, hogy ismeretlen helyen az autóvezető kevésbé magabiztos, még az is rendben van, hogy egy címet keresgélve kissé feltartja a forgalmat. Az viszont már kevésbé felfogható, hogy miért nem ismerik fel sokan a közlekedési táblákat egy új városba érkezve, holott azok nem változnak településről-településre.

A minap már sokadjára történt meg velem nagyobb, közlekedési táblákkal és útjelzésekkel teljesen egyértelműen ellátott kereszteződésben az, hogy a főútvonalon szabályosan haladva a mellékútról érkező autós egyszer csak begurult elém. Baj nem történt szerencsére, de még csak elnézést sem kért, sőt, le sem lassított, hiába dudáltunk, és jeleztünk neki minden oldalról kézzel-lábbal. Nem ért rá észlelni a helyzetet a nézelődéstől és keresgéléstől. Mindenre figyelt, csak épp a táblákra és ebből adódóan az elsőbbségadásra nem. Ezek a szituációk pedig különösen megszaporodnak egy-egy hosszú hétvégén, amikor a város megtelik turistákkal.

Utóbbiaktól helybéliként csak annyit kérek, hogy közlekedés közben a táblákra és az útviszonyokra figyeljenek, és inkább az autóból kiszállva csodálják meg az épületeket, illetve ha lehet, indulás előtt tervezzék meg az útvonalat. Mert fontos, hogy mindenki épségben hazaérjen, és a vendégek is jó szájízzel térjenek vissza a városunkba. Másodjára már magabiztosabban közlekedve...