Táplálékunk

Vásári Erzsébet

Gyermekkorom időszaka volt az, amikor az élelmiszerboltok elkezdtek megtelni egyre több termékkel. Már nem csupán a legszükségesebb alapanyagokat lehetett megvenni. Egyre nőtt az édesség, a sós rágcsálnivaló kínálat, és minden másból is egyre többfélét és ízűt lehetett kapni. Mondanom sem kell, élveztem a helyzetet, mindent megkóstoltam, amit lehetett. Akkor még cseppet sem törődve azzal, hogy milyen összetevőkből készültek a finomságok. Egy időben alig ettem főtt ételt is, hiszen hamar elteltem a nasikkal.

A fentieknek később meglett a böjtje. Az emésztőrendszerem nem tolerálta a tartósítószereket, a színezékeket és a rendszertelen étkezést sem. Ráadásul sokat voltam beteg, rengeteg antibiotikumot szedtem, ami szintén nem kedvezett a gyomor- és bélrendszeremnek. Így fiatal felnőttkoromra beteg is lettem. Először úgy gondoltam, késő bánat, de végül az életmódváltás mellett döntöttem. Ez utóbbi nálam annyiban merül ki, hogy a lehető legtöbb alapanyagot kistermelőktől veszem meg, ha kell, bejárom a vármegyét sajtért, húsért, házi kovászos kenyérért, és vegyszermentes gyümölcsökért, valamint zöldségekért. A bolti édességek vásárlása helyett pedig inkább magam sütöm az édeset és a sósat. Életem legjobb döntése volt ez. Nem csak azért, mert azóta sokkal jobban érzem magam, hanem a gyermekeim egészsége miatt is, akiktől a válogatott alapanyagokkal igyekszem távol tartani a betegségeket. Bónuszként pedig abban reménykedem, hogy ezt a fajta tudatosságot tovább viszik tőlem azért, hogy mindenki egészséges legyen.

"Odafigyeléssel és tudatossággal megőrizhetjük az egészségünket"