Célpontok

dr. Nagy Szilvia

Az is meghallotta szerdán a csabai piacon a rímeket és a tamtamot, aki egyébként elengedi a füle mellett. Kisbíróként dobolta ki Lischka Gábor vőfély, hagyományőrző betyár, mire kell figyelni a netes csalások elkerülése érdekében. Persze nem magától hangoskodott; az egyenruhások bújtatták új, frappáns köntösbe az edukációt, hogy minél többekhez eljusson. 

A netes csalók sajnos gombamód bújnak elő, legtöbbször álcát, célpontot találva. Üzenetet küldenek késedelmesen fennálló szabálysértési bírságról, kisorsolnak egy nyereményjátékon, segítenek, mert vírusos a számítógépünk, befektetési ajánlatot tesznek kiemelt hozamra hivatkozva. Hab a tortán, amikor maguk a csalók figyelmeztetnek gyanús tranzakciókra; mondjuk banki ügyintézőként kérik, lépjünk be a webes felületre, kövessük az utasításaikat. Képesek hívószámot meghamisítani, mesterségesen megnövelni egy applikáció letöltésszámát. Létrehoztak olyan fájlkezelő alkalmazást is, ami telepítés után automatikusan továbbította a tulajdonos képeit, videóit kínai szerverekre. Utánozzák a valódi arculatot és soruk végtelen. 

Már a munkahelyi kibertámadás is létező fogalom: felsővezetéstől érkezőnek álcáznak hamis utasításokat. Mondtuk is a felelős szerkesztőnek; résen leszünk. Viccet félretéve; a háttérben rengetegen dolgoznak a kibertámadások kivédésén. A kérdés az: a macska, vagy az egér a gyorsabb? Mi, földi halandók felismerjük-e az íncsiklandónak tűnő, romlott sajtot?