Egy életen át

dr. Nagy Szilvia

Ma már a legtöbb iskolában tartanak pályaorientációs napot; közel hozzák a gyerekekhez a népszerű (és kevésbé népszerű) szakmákat, hivatásokat. Az érintettek meghallgathatják az öregdiákok beszámolóit, bepillanthatnak üzemek, manufaktúrák, egyetemek, sőt hivatásos szervek életébe. Békéscsabán a szakemberek a pályaválasztási vásárral is évről évre segítik a fiatalok felkészülését a nagybetűsre. Mindez sokat jelent, főleg annak tükrében, hogy a '80-as, '90-es évek álmodozói inkább csak az amerikai filmeket vehették alapul. Mozi után látták magukat küzdeni a száz sebből vérző betegért, patinás tárgyalóteremben teátrálisan szót emelni a védencért, vagy elindulni kiskosztümös, armaniöltönyös szövetségi nyomozóként a legmisztikusabb ügyek nyomába.

Az igazság szerencsére már ideát van: kézzelfoghatóbb a mezőgazda, a szerelő, a tűzoltó, az építész, a hivatalnok munkája.

Csütörtökö a békéscsabai Szent-Györgyi Albert technikum diákjai kaphattak újabb, élménydús lökést a rendőri hivatás felé. Fiúk és lányok is felhúzhatták a szúrásálló mellényt, a rohamsisakot, bekapcsolhatták a rendőrmotoron a villogót, megsasolhatták a határvadászok hőkameráját, kiszűrhették a hamis pénzt, testközelből szagolhatták a kutyásrendőrök, kommandósok akcióját. Öröm volt látni, ahogy a bemutatók után többen odaléptek az egyenruhásokhoz, bátran kérdeztek, informálódtak. A célkitűzés, a motiváció most a legfontosabb, aztán majd jöhet az életen át tartó tanulás.