Jelzőlámpák

Licska Balázs

A minap alaposan meglepődtem, hogy immár hétvégén, illetve hétköznapokon korán reggel és késő este is, azaz a nap 24 órájában működik a jelzőlámpa a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében Békéscsabán. Autóval megszokásból és folyamatosan gurultam az Orosházi úti felüljáró felől a belváros felé – kész szerencse, hogy felpillantottam és észrevettem, hogy nem sárgán villog, hanem pirosan világít a lámpa. A jelzőkészülék módosult működése a legjobb bizonyíték arra, hogy tényleg nem szabad rutinból vezetni.

Kétségtelen, hogy a jelzőlámpa működése növeli a közlekedés biztonságát a csomópontban. A járókelőknek nem kell perceken keresztül várakozniuk a zebra előtt, mert nem engedik át őket az autósok – csak ki kell várni a zöld jelzést –, és a Petőfi vagy a Szemere utca felől érkező autósok is nyugodtabban keresztezhetik a Bartók Béla utat. Persze az, aki a Bartók Béla úton halad és pont pirosat kap, bosszankodik. A közútkezelő szerint egyébként a lámpák összehangolt működése miatt az, aki szabályosan közlekedik a Bartókon Béla úton, folyamatosan zöld jelzést kap, tehát a változtatásnak némi sebességszabályozó hatása ugyancsak van.

És valóban. A tapasztalatom szerint eltűntek Bartók Béla útról a villogó sárgák adta lehetőséget kihasználó, a járgányaikkal repesztő motorosok és autósok. Helyette viszont hatványozottabban vannak ott az Orosházi úton – és a közösségi portálon korábban érkezett jelzések szerint vélhetően ott vannak többek között a Szarvasi úton és a Gyulai úton is. Mivel úgy tűnik, hogy a száguldozó motorosokat és autósokat a lámpák bekapcsolásával lehet lekapcsolni, van pár javaslatom, hogy mely kereszteződésekben lévőket lenne célszerű a meglévőkön túl működtetni folyamatosan, éjjel-nappal.