Kulturáltan?

Csete Ilona [email protected]

Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja - éppen erről szólt a csütörtök reggeli rádióműsor, amikor belekeveredtem az orosházi hetipiac parkolójának ilyenkor kaotikussá váló forgatagába. Azonnal megtapasztaltam napjaink kulturáltnak egyáltalán nem nevezhető viselkedésmintáit. 

Zebra hiányában a gyalogosok bolyongó zombikként hol itt, hol ott, autók takarásából gazellákat meghazudtoló módon ugrottak, léptek elő, majd átkeltek a lassan araszoló járművek között.

Autós társunk, aki egy szűk parkolóhelyet szemelt ki magának, igyekezett farral beparkolni, ám a mögötte érkező azonnal a dudát nyomva adta tudtára, ne itt manőverezgessen, mert bizony az ő idegszálai pattanásig feszültek. Győzött a kitartóan tolató, jobbra, kis ívben beparkoló, rutinosnak mondható úr, aki egy köszönöm kézmozdulattal nyugtázta, hogy megszerezte a helyet.

Elindulhatott kocsisorunk, de pár méter megtétele után kivágódott elénk egy bringás halált megvető bátorsággal. Csupán néhány percet töltöttem ezen a forgalmas helyen és kulturált, egymásra odafigyelő magatartást alig tapasztaltam, miközben a rádióból azt hallottam,  a közlekedési kultúra létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Ennek felismerése vezetett oda, hogy 2015. május 11-én kezdeményezték a közlekedési kultúra napja című eseményt, s amit azóta minden évben megtartanak.

Csütörtökön a hangsúly a közlekedésbiztonságé, az udvarias, partnerségre törekvő, környezettudatos és toleráns közlekedési magatartásformáké volt. Azaz lett volna...