Civilkedjünk

Csete Ilona [email protected]

Másokért tenni jó. Valahova tartozni még jobb. Életszakaszaink változásaival hol erre, hol arra sodor bennünket az élet és válhatnak változatossá a mindennapjaink, ha megtaláljuk azt a közeget, azt az elfoglaltságot, ami boldoggá, elégedett emberré tesz bennünket. Civil közösségekben ez megadatik, színes a paletta. Erre is gondoljunk, amikor itt az idő idén is. Aktívként, dolgozóként csupán egy kattintásunkba kerül, és az adónk 1  százalékáról rendelkezhetünk.

A felajánlás nem kerül semmibe munkavállalóként, azonban a civil szervezeteknek nagyon sokat jelenthet. Működésüket befolyásolhatja, közösségi aktivitásukat meghatározhatja, mennyi bevételre tesznek szert. Látom a felhívásokat, a számlaszámokat, ahogy igyekeznek meggyőzni embertársaikat a szervezetek, hogy náluk lehet a legjobb helyen az a bizonyos 1 százalék. Az idei listában több mint 30 ezer kedvezményezett szerepel.

A minap hallgattam egy beszédet, és éppen ez jutott eszembe: milyen színes a civil világ. Mi mindenre képesek ezek a közösségek. Céljaikban változatos tartalmakat fogalmaznak meg, s ezekért vállvetve dolgoznak. Fiatalok, nyugdíjasok, öregdiákok, mecénások, egy-egy szakterületen szorgoskodók ők. Szerveznek, összekovácsolnak, ha kell, kétkezi munkát vállalnak, pályázati lehetőségek után kutatnak s közben szolgálják, építik közösségeiket.

Vitathatatlan: példamutatók. Értékes emberek, szervezetek, akik nem riadnak meg a plusz feladatoktól. Kell, hogy sokan melléjük álljunk. Ha tehetjük, akkor a forintjainkkal. Egy kattintással.