Száz százalék

Papp Gábor

Száz százalékban természetes aromákkal – olvasom egymás után több termék csomagolásán is. Az alábbi szavakat kiemelt helyre tették, így azután még ha nem akarnánk, akkor is elsőre szembeötlene a minden bizonnyal fontos marketingerőnek szánt mondat. 
Egy-egy termék apró betűs részei azonban kissé árnyalják a képet, a bodzaszörpben például nincs bodza, ellenben almalé igen, a gyömbérüdítőben nincs gyömbér, az epres termékek jelentős részéből pedig hiányzik az eper. 

Emlékszem, néhány éve mennyire meglepett, hogy a Föld teljes epertermelése a naponta legyártott eperízű ételek, fagylaltok, joghurtok, dzsemek, pudingok, desszertek 0,5 százalékát sem fedezné, s az internetes források szerint az eperízesítés egy trópusi fa fűrészporából készül. A leírások szerint a természetes aromaanyag olyan aromaanyag, amelyet fizikai, enzimes vagy mikrobiológiai folyamatok segítségével növényi, állati vagy mikrobiológiai eredetű anyagokból készítenek. A természetes aromaanyagok a természetben jelen lévő és a természetben kimutatott anyagoknak felelnek meg. 

Fura mindezt olvasni Békésben, ahol kiváló a termőföld, kiváló az ivóvíz, kiválóak a lehetőségek, és akár aromák helyett valódi alapanyagok is alkothatnák a termékeket. A jövőben várhatóan mindez még inkább felértékelődik majd, még értékesebbek lehetnek azok az adottságok, amelyekkel rendelkezünk. Az itt megtermelt alapanyagok és a belőlük készült termékek pedig valódiságuk miatt még többek kedvencei válhatnak.