Sport

2014.07.10. 13:13

Tótka egyesben az Eb-n

A kajakosoknál tizenkét férfi és hét nő, a kenusoknál pedig tíz férfi és két nő képviseli a magyar színeket — közte a gyomaendrődi Tótka Sándor — a németországi Brandenburg an der Havelben péntektől vasárnapig sorra kerülő kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Gajdács Pál

A 31 fős magyar csapattól nyolc-tíz érmet remél Storcz Botond vezetőedző. A kontinensviadal és a világbajnokság között mindössze négy hét van, s természetesen utóbbi az év fő versenye, a sportolóktól nem lehet csúcsformát várni. A vb-t augusztus 6. és 10. között rendezik majd Moszkvában. A 2013-as Eb-n 3-3 arany- és ezüst, valamint 5 bronzérmet gyűjtöttek a magyarok, majd a világbajnokságon 7-5-5 volt a mérleg.

A két felnőtt világverseny között még egy utánpótlás világbajnokságot is rendeznek, amelynek ráadásul Szeged lesz a házigazdája július 17. és 20. között, ez az oka annak, hogy jó néhány számban nem az indul az Eb-n, aki a válogatón kiharcolta a jogot a részvételre.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Scherk Zsolt
[/caption]
Tótka Sándor jól kezdte az idényt, hiszen a májusi milánói világkupán K-1 200 méteren ezüstérmes lett.

— A második világkupára sajnos lebetegedtem, a harmadikon pedig még mindig éreztem a ennek a hatását — mondta lapunknak a pénteki elutazás előtt a gyomaendrődi Körös Kajak SE versenyzője. A válogatókra már egyre jobb formába lendültem, mindkettőn a második helyen végeztem, az idén nagy formában lévő Dudás Miklós mögött. Annak nagyon örülök, hogy Mikivel uraljuk a 200-as mezőnyt, a válogatón mögöttünk célba érkezőket nyolc-tíz ezreddel utasítottuk magunk mögé.

Tótka Sándor mindhárom nagy nyári világversenyt bevállalja, a szombaton kezdődő brandenburgi felnőtt Európa-bajnokságon 200 méteren egyesben ülhet hajóba.

— Brandenburgról szép emlékeket őrzök, annak idején ott nyertem ifjúsági világbajnokságot — elevenítette fel régi emlékeit Tótka. — Akkor tíz fok volt, most közel harmincat jósolnak, ami jó lehet, hiszen nagyon szeretem a meleg időt. Brandenburgban a harmadik—hatodik hely megszerzésében bízom.

A jövő hétvégi szegedi U23-as világbajnokságon Dudással párosban versenyeznek, majd az augusztusi felnőtt világbajnokságon a 4x200 méteres váltóban jut szerephez.

— Kicsit sajnálom, hogy nem a felnőtt vébén ülhetek az egyes hajóba, de jövőre már mindenki tiszta lappal kezd, vagyis akkor már megcélozhatom ezt a pozíciót.
Tótka szombaton kezd, s ha döntőbe jut, vasárnap szállhat harcba az éremért.

Az eddigi kontinentális viadalokon a magyarok 118 arany-, 104 ezüst- és 70 bronzérmet gyűjtöttek.

A képeket készítette: Scherk Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!