Sport

2014.03.21. 11:35

Előre legendákat köszöntöttek a FEK-ben

Csütörtökön estére barátai, sporttársai születésnapi meglepetéspartit szerveztek Békéscsabán, a Csaba Honvéd Kulturális Egyesület FEK Szalon éttermébe a 60 éves Pásztor Józsefnek, az Előre egykori kiváló labdarúgójának és edzőjének.

BEOL

A csavar az volt a dologban, hogy egyik legjobb barátját, és volt játékostársát Vágási Sándort kérték meg arra, hogy a helyszínre szállítsa az ünnepeltet, aki ugyancsak meglepődött, amikor kiderült, hogy bár a 60. születésnapja csak májusban lesz őt is köszöntötték az egykori társak, és barátok.  

Szigeti Csaba, Békéscsaba megyei jogú város önkormányzatának sportcsoportvezetője rövid bevezetőjében elmondta, a Békéscsabai Előre három 1954-ben született, és az NB I-ben csak a lila-fehéreket erősítő legendájának szervezték ezt a partit, ám a harmadik ünnepeltet, a régóta Bécsben élő, egykori 15-szörös válogatott Kerekes Attilát nem engedték el a munkahelyéről.

Ezt követően az Előre Labdarúgó Zrt. igazgatóságának elnöke, dr. Kovács Mihály meleg szavakkal köszöntötte Pásztor Józsefet, és a klub egyetlen, a Diósgyőr ellen öt gólt szerző, a Népsporttól 10-es osztályzatot kapott labdarúgóját Vágási Sándort. A köszöntés után Barkász Sándor, az Előre Zrt. többségi tulajdonosa, és dr. Kovács Mihály a játékosok nevével és egykori számával ellátott lila-fehér mezt, és egy labdarúgót ábrázoló kis szobrot adott át Pásztor Józsefnek és Vágási Sándornak.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Békés megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években ő is rendszeresen kijárt a Kórház utcába és szurkolt a liláknak. Az Előre ott él a Békés megyei és a békéscsabai emberek szívében, akik büszkék voltak a csapat és a játékosok elért sikereire. A köszöntés után ajándékcsomagot nyújtott át a két ünnepeltnek.

Békéscsaba megyei jogú város nevében Kiss Tibor alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Békéscsabáról a kolbász után az Előre jut az emberek eszébe, és azt szeretnék, ha a jövőben az Előre kerülne az első helyre, ám ehhez a csapatnak a jövőben fel kell jutnia az NB I-be.
Eljött a rendezvényre Csank János is, aki edzője volt Pásztor Józsefnek. Elismeréssel beszélt az egykori játékmesterről, aki később edzőként is bizonyított, majd átadta ajándékát. Barkász Sándor egy Előre címeres labdát nyújtott át Csank Jánosnak, aki 1988-ban Magyar Népköztársasági Kupát nyert a lila-fehérekkel.

Melczer Mária Ágnes, a békéscsabai Isteni Gondviselés Gyógyszertár tulajdonosa meghatottan beszélt arról, hogy amikor 1974-ben meglátta a VTSK pályán a Vencsellőről érkezett cingár labdarúgót — aki azt csinált a labdával amit akart — azonnal tudta neki szurkolóként ott a helye az Előre meccsein. Azóta is figyelemmel kíséri Pásztor József játékos és edzői pályafutását. A köszöntés után egy festményt nyújtott át az ünnepeltnek.
Az egykori Előre játékos, ma a Nemzeti Sport labdarúgó rovatánál dolgozó Borbola Bence a lap nevében egy „Pásztor 60” feliratú bekeretezett Nemzeti Sport címlapot nyújtott át korábbi edzőjének.

Pásztor József meghatottan mondott köszönetet mindazoknak akik felköszöntötték. Elmondta, bár az Előre most nincs könnyű helyzetben, azt szeretné még megérni, hogy ismét az élvonalban szerepeljen a lila-fehér csapat. Mivel Békéscsabán a szurkolók többsége csak az NB I-et fogadja el, meggyőződése, hogy a legmagasabb osztályban rendszeresen öt-hatezer drukker látogatna ki a Kórház utcába. A magyar válogatott esetében pedig egy világbajnoki szereplést szeretne még megérni a lila-fehérek jelenlegi szakmai igazgatója.

Vágási Sándor is köszönetet mondott az ünneplésért, mint mondta Paszi nehezen enged magához bárkit is közel, így büszke arra, hogy amióta az Előréhez került barátjának tarthatja Pásztor Józsefet, akivel ma is rendszeresen összejárnak.

A rendezvényen többek között ott voltak az Előre 1994-95-ös bronzérmes csapatának oszlopos tagjai, Szenti Zoltán, Mracskó Mihály, Árgyelán János, az Előre jelenlegi vezetőedzője Komjáti András, valamint az örökifjú Baukó András gyúró, aki negyven éve ápol jó kapcsolatot Paszival. Más sportágak képviselői is eljöttek a rendezvényre, ott volt Tóth Sándor, a békéscsabai atléták vezetőedzője, és Unyatinszki Mihály a tornászok mestere.  
Az ünnepségen a vacsora elfogyasztása után betolták a futballpályát ábrázoló tortát, amelyet a két labdarúgó figurája díszített, majd az ünnepeltek felvágták az édességet, és megkínálták a vendégeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!