Uram Letícia

2019.11.21. 13:55

Megmérgezi az ember napjait

A kémikusok az alkoholt CnH2n+1OH-ként ismerik, a borászok bevételként, más emberek az élvezettel azonosítják. De önmagában egyik fogalom sem fedi igazi „jellemét”. Utóbbit csupán azok látják, akiknek az életét nap mint nap mérgezi, méghozzá egy hozzájuk közel álló személyen keresztül.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

A szeszes italok fogyasztása számos kultúrába beépült már, és káros hatásait mellőzve társadalmilag elfogadott dolognak számít. Az is tény, hogy Magyarország számos nemzeten túlteljesít alkoholfogyasztásában, és ez az érték csak nő. Az italozás pedig néha humoros szituációkat vagy ellazulást idéz elő, sokan emiatt fogyasztják. A probléma akkor kezdődik, amikor az illető nem ismer mértéket, és az iszogatás alkoholizmussá válik. Utóbbi ugyanis teljesen eltorzítja a személyiséget.

Életre szóló sebeket szerezhet a gyermek /Illusztráció: Shutterstock/

Egy trauma, de elegendő egy nehéz nap is ahhoz, hogy valaki megízlelje az üvegezett kábultság mámoros ízét. Az egyszeri­ alkalomból pedig szokás ­válik, és kész is a szenvedélybetegség, olykor agresszióval és könnyekkel tálalva. Utóbbiak főként a gyermekek szeméből hullnak, akik néha nem is értik, mi baj van velük, miért ordítanak rájuk, és kapnak pofont olyanért, amiért mások sosem. Az alkoholista szülők gyermekei magukban hordozzák a szorongás, a depresszió terhét, és könnyebben kerülnek bajba. Ezek az emberek­ észrevétlenül teszik tönkre gyerekeik életét, falat húznak maguk és a családjuk ­közé, ami megakadályozza a segítségnyújtást. Mindezt azért, hogy levezessék a stresszt egy olyan dologgal, amely – még ha nem is szó szerint –, de elveszi az életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!