Szilágyi Nóra

2019.11.07. 07:00

Rohanó világban élünk

Lépést kell tartanunk a folyamatosan fejlődő technikával és az egyre nagyobb elvárásokkal, de nem mindegy, hogyan tesszük azt.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

Rengetegszer halljuk azt a mondatot, miszerint a világ rohan. Kevesen gondolunk azonban bele, mit is jelent ez pontosan. A technika, a tudományok rohamosan fejlődnek, napról napra újabb, jobb eszközök jelennek meg, illetve válnak elavulttá az eddig használt dolgaink. Új szakmák jelennek meg, némelyek fokozatosan eltűnnek.

A mai járműveknek köszönhetően pedig gyakorlatilag megszűntek a hosszú utazások, nagy távolságok, hiszen órák alatt el tudunk jutni a világ egyik pontjából a másikba. A világhálóra percenként több száz órányi tartalmat töltenek fel, így egyre több információ áll rendelkezésünkre. A trendek, a gondolkodásmódok is változnak, de friss, még nem látott problémákkal, kihívásokkal is szembe kell néznünk.

Az emberek életvitele is felgyorsult. Rohanunk a buszhoz, a munkába, túllépjük a sebességhatárt, hogy pár perccel hamarabb érjünk a munkahelyünkre, az iskolába, vagy éppen otthonunkba. Állandóan türelmetlenkedünk, lehetőleg mindent azonnal szeretnénk, legyen szó akár csak egy rendelt ételről, vagy iskolai, munkahelyi sikerekről.

A fentieknek rengeteg előnye, ugyanakkor hátránya is van, de az biztos, hogy muszáj alkalmazkodnunk a környezetünkhöz. Lépést tartani viszont csak megfelelő szervezéssel, rangsorolással, a felesleges dolgokra szánt idő csökkentésével, kiiktatásával lehet. Meglátásom szerint a rohanó világot igazából tömérdek rohanó ember alkotja, akiknek megérné elgondolkozni azon, hogy a sok sietség árán szerzett két perc tényleg megéri-e.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!