Csatári Maja

2019.11.18. 12:39

Egy másik generáció szemszögéből

Manapság egyre jobban fejlődik a technológia, viszont nem mindegyik generáció tudja tartani a lépést ezzel a gyors tempóval. A fiatalabb korcsoport már ebbe születik bele, azonban nem biztos, hogy ez minden tekintetben jónak számít.

Erkel Ferenc Gimnázium

A generációk között hatalmas távolság és különbség van, ezért a fiatalabb nemzedék nem tudja minden esetben megértetni magát az idősebb generációval. Olyan szavakat -leginkább angol-, illetve szlengeket használnak a kommunikáció során, melyekről az idősebb fél még csak nem is hallott, így nehéz beszélgetést folytatniuk egymással.

Persze, akiknek van nagyobb unokájuk, ők már többet tudhatnak ezekről a kifejezésekről. Az általános azonban az, hogy ezeket az újdonságokat nem értik. Továbbá az is igaz, hogy elveszettek a technológiában. Ahogyan a fiatalok kommunikációs szokásai és kifejezései, maga a technológia is folyamatosa változik. Újabbnál-újabb telefonok és egyéb technikai kütyük kerülnek be a modern világba, illetve bonyolultabbnál-bonyolultabb eszközök, melyek használata nem mindig egyértelmű, főként az idősebb korosztály számára. Véleményem szerint segítenünk kellene nekik, hogy megértsék és használni tudják ezeket a dolgokat is.

,,Öreg vagyok én már ehhez” ,,Nem való ez nekem” – hangzanak el gyakran a mondatok. Azonban természetesen vannak kivételek, akikre azt mondhatjuk: ,,modern nagyszülők”. Ők tipikusan azok, akik nagyon jól kezelik az új eszközöket, mintha csak ők is beleszülettek volna ebbe a világba. Manapság egyre gyakoribb például, hogy a Facebookra is regisztrálnak, ahol hatalmas örömmel osztják meg az unokákról készült képeket, videókat, emellett felveszik a rezgést a fiatalabbakkal. Az én nagyszüleimnek nincs okostelefonjuk, sem Facebook fiókjuk, mégis ugyanúgy mindent tudunk a másikról, illetve beszélgetni is tudunk internet kapcsolat nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!