hirdetés

2021.05.14. 08:50

Hogyan varázsold újjá az otthonodat saját kezűleg?

Régóta tervezed már, hogy felújítanád az otthonodat, de sosem mertél belevágni, mert nincs elég pénzed rá? Bizony, egy lakásfelújítás igen költséges, hiszen az alapanyagok sem olcsók, a szakemberek munkadíja esetében pedig nem ritkán a csillagos ég a határ. Szerencsére azonban nagyon sok mindent te magad is el tudsz végezni, nem feltétlenül kell szakembert hívnod.

PR cikk

Wall painting. Young couple standing n in the empty room ready to start paintng

Cikkünkben összeszedtük, hogy mi az, amit akár te is meg tudsz csinálni, és ehhez mire lesz szükséged, de megemlítjük azt is, hogy mely munkafolyamatokat kell mindenképp szakemberre bíznod!

A festés akár közös móka is lehet!

Ma már nem feltétlenül kell szakembernek lenni ahhoz, hogy ki tudj festeni egy-két szobát. A festékgyártók is gondolnak erre, ezért már számtalan olyan festék és eszköz áll rendelkezésedre, amellyel gyerekjáték a festés. Hívd át a barátokat, és csináljátok meg együtt! Mielőtt azonban nekiesel a falaknak, gondold végig, hogy min szeretnél változtatni, és ehhez mire lesz szükséged. Szeretnél tapétát vagy csak festéket? Mennyit kell javítani?

Ha nem kell sokat javítani, és elegendő csak megtisztítani a falakat, a festést te magad is meg tudod tenni. Azonban, ha komoly előkészületekre van szükség – például sokat kell glettelni – vagy esetleg kőműves munkálatok elvégzése is szükséges, hívj szakembert. Egyéb esetben a fal megtisztítása után kifestheted te a lakásodat. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy a bútorokat minden esetben takard le fóliával, nehogy megsérüljenek.

Bútorcsere helyett bútor felújítás

Meguntad a bútoraidat? Nem kell azonnal megszabadulni tőlük! Ha szerkezetileg még nincs semmi hibájuk, akkor újítsd fel a meglévő bútoraidat. Egyrészt lényegesen költséghatékonyabb, mintha egy asztalossal csináltatnál meg mindent, másrészt garantáltan olyan lesz a végeredmény, amilyenre te szeretnéd. Bútorfestéket és öntapadós tapétát is használhatsz, mindkettővel nagyon szép eredményt érhetsz el. Ha pedig még a fogantyúkat is lecseréled, teljesen olyan lesz, mintha új bútort vettél volna.

Ez esetben is az előkészületekre fordíts kellő figyelmet! Amennyiben lehetőséged van rá, inkább a szabadban végezd a munkát, mert elég nagy porral jár, hiszen a bútort le kell csiszolnod. Ehhez érdemes kölcsönkérned egy csiszológépet, azzal ugyanis egyszerűbb és haladósabb is. Csiszold le az elhasználódott réteget, majd jöhet a festék, vagy a tapéta, végül pedig az új fogantyúk is.

Új fürdőszoba egy hétvége alatt?

Nem lehetetlen! Ha valamit újítanál a fürdőszobán, de nem szeretnél sokat költeni rá, vagy szétverni az egészet, jó megoldás lehet a csempetapéta vagy csempefesték. Ez utóbbi esetében azonban ügyelj arra, hogy a csempét megfelelő módon előkészítsd, és használj minden esetben valamilyen alapozófestéket is, a végén pedig egy olyan fedőfestéket, ami bírja a vizes terhelést is.

A fürdőszoba másik kritikus pontja a fürdőkád, aminek a cseréje kifejezetten nagy munka, és szakember nélkül nem kivitelezhető. A lefestését azonban te is meg tudod oldani. Alapos tisztítás és némi csiszolás után kádfelújító zománcfestékkel lefestheted, és szebb lesz, mint új korában.

Ne maradjon ki a kert sem!

Bár a lakásfelújítás esetén nem feltétlenül az udvarra és a kertre gondolunk, nagyon látványos eredményt érhetünk el, ha nem hagyjuk ki. A kertrendezést, virágültetést mi magunk is meg tudjuk csinálni, sőt, ha van egy kis kézügyességünk akár a térkövezést is.

Nagyon fontos, hogy megfelelően előkészítsd a talajt, mert különben a térkő nem lesz egyenletes, és tartós sem. Ki kell alakítani a megfelelő rétegrendet, amelyet letömörített föld, teherhordó réteg, beton, homokágy, végül pedig maga a térkő alkot. Ahhoz, hogy ezt meg tudd csinálni, szükséged lesz homokra, kavicsra, cementre, és természetesen a térkőre.

Mikor kell mindenképp szakember?

Nagyobb munkálatok esetében – például, ha falat kell bontani, vagy burkolatot kell lerakni – nem úszod meg, hogy szakembert hívj. Ha pedig teljesen fel szeretnéd újítani a lakást, és a vízvezetéket, valamint az áramhálózatot is cserélni kell, vagy a nyílászárók helyére is újakat rakatnál, egyértelmű, hogy szakemberre lesz szükséged. Ezen ugyanis az otthonod biztonsága múlik, éppen ezért ezeken a munkafolyamatokon nem szabad spórolni.

Ha csak szeretnéd kicsit felfrissíteni, feldobni az otthonod, de nem akarsz nagyon sokat költeni rá, azzal tudsz a legtöbbet spórolni, ha te magad végzed el az egyes feladatokat. A festést, bútorcserét, vagy a parkettacsiszolást te magad is el tudod végezni. Olvass utána, tájékozódj, szerezd be a szükséges eszközöket, anyagokat, és vágj bele bátran!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában