hirdetés

2021.06.07. 06:00

Ezúttal is rengeteg érdekességet kínál a Gyulai Várszínház

Június 25-től augusztus 19-ig számos érdekességgel rendezik meg a Gyulai Várszínház 58. évadát, amelynek keretében több mint félszáz előadást láthat a közönség. A programokról, a legfrissebb aktualitásokról dr. Elek Tibor igazgatóval beszélgettünk.

PR cikk

Békéscsaba, 2017. október 27. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház új vezetõje Békéscsabán 2017. október 27-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

- Az április 22-én megtartott online sajtótájékoztatón elhangzott és bemutatott tervezethez képest néhány ponton módosult a nyári évad programja. Melyek az újdonságok?

- A Bartók és Kodály címmel tervezett bemutatónk a pandémia miatt a kőszínházakban feltorlódott feladatok, programok miatt idén nem valósulhat meg, de reményeink szerint jövőre ezzel az előadással nyithatjuk majd az évadot. A tervezett előadás napján ugyanakkor egy szintén ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadást láthat a közönség Ereim végei – Táncdráma Trianon 101. évfordulójára címmel a Fonó Budai Zeneház produkciójaként.

A Shakespeare Fesztiválon a veszprémi Kabóca Társulat visszalépése miatt elmarad a Rómeó és Júlia bábos változata, s helyette három kortárs magyar író, Márton László, Tasnádi István, Vörös István Shakespeare-jelenetének felolvasó-színházi előadását tartjuk meg Shakespeare 37-ből három címmel.

A Vár Blues Fesztiválon Tátrai Tibor végül nem a Magyar Atommal, hanem a Borsodi Blue Collectíve együttessel lép föl. Új produkcióként másnap pedig meghallgathatjuk Rost Andreát is a Hot Jazz Banddel, amint a világhírű operaénekesnő fiatal korának meghatározó slágereit, musicalrészleteket, filmdalokat énekel. Az Erdélyi Hét korábban üresnek látszó napjára bekerült a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása Sebestyén Aba rendezésében.

Szintén új produkcióként bekerült a programba a Bab Társulat előadásában Kiss Ottó A piros tengeralattjáró című művének ingyenesen megnézhető bábos változata a vár mögötti ligetben.

S az ötödik saját bemutatónk a Két Hold világa című előadás lesz, amely a múlt század második felében élt és alkotott két kiváló irodalmár, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs a kapcsolatát dolgozza fel. Bogdán Zsolt és Szorcsik Kriszta adják elő, Árkosi Árpád rendezésében.

Archív fotó: Rosta Tibor/MTI

- Ha már a saját bemutatókat említette, melyek lesznek ezek?

- A több mint 50 előadást felvonultató színes programsorozatból valóban kiemelkednek az új bemutatók, köztük az ősbemutatók. Egyet teljes mértékig saját fejlesztésben valósítunk meg Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete címmel, Goldoni Két úr szolgája című művét és Szabó Magda Az ajtó című alkotását is láthatja majd a közönség. Előbbi a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkció, és az Erdélyi héten kerül színre. Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében a Nemzeti Színházzal közösen mutatjuk be a Szabó Magda Napok keretében.

- Nagy hagyományokkal bír a Shakespeare-fesztivál. A járványhelyzet mennyire írta át a terveket?

- Tizenhatodik alkalommal rendezzük meg a Shakespeare-fesztivált, amelyen idén a pandémia miatt csak magyar társulatok vesznek részt, Shakespeare, amikor magyar alcímmel.

Szakmai körökben köztudott, a szélesebb közönségrétegek előtt talán nem annyira, hogy évtizedek óta a legtöbbet játszott szerző a magyar színpadokon Shakespeare. Az utóbbi években pedig talán minden korábbinál több előadás volt-van jelen színpadjainkon. A gyulai Shakespeare-fesztivál ezért 2021-ben ezzel a helyzettel akar számot vetni, arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás Shakespeare műveivel, és a fesztivál idején megrendezett tudományos konferencia is ezzel a kérdéssel néz majd szembe.

A fesztivál zárásaként a Gyulai Várszínház és dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínház közös bemutatójaként láthatják majd a nézők Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear című darabját a Várszínpadon, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, Kovács Vandával a főbb szerepekben. A Vígszínház Pesti Színháza a Lóvátett lovagokat, a Katona József Színház az Othello, a csíkszeredai Csíki Játékszín a III. Richárd előadását hozza el Gyulára. Érkeznek Gyulára egyetemisták is Kaposvárról a Rómeó és Júlia című, Vidnyánszky Attila rendezte beavató, misszió jellegű előadásukkal, illetve a Városmajori Szabadtéri Színház produkciójaként a Pesti Magyar Színiakadémia diákjai is előadják az Ahogy tetszik továbbgondolását, kortárs versekkel, aktuális szövegekkel. Idén is lesz kortárs táncszínházi Shakespeare-adaptáció, a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Vihart viszi színre a Várszínpadon. Cári Tibor és zenekara a Shakespeare-előadásokhoz írt korábbi, illetve a szonettekhez írt új zeneműveit adja elő majd egy kamaratermi koncert keretében. A fesztivál minden napján több rendezvényt tartunk Shakespeare-hez kapcsolódóan, az utcaszínházi jelentektől, a kamaraszínházi előadásokon, filmvetítéseken, kiállítás megnyitón át a nagyszínpadi produkciókig. Idén is lesz szakmai konferencia, Shakespeare korbeli gasztronómia és sok más érdekes esemény várja a nézőket a hét napos fesztiválon. Emellett három kortárs magyar író, Márton László, Tasnádi István, Vörös István Shakespeare-jelenetének felolvasó-színházi előadását tartjuk meg Shakespeare 37-ből három címmel.

- Rövidebb múltra tekint vissza, de elindítása óta nagy sikere van az Ön által életre hívott Erdélyi Hétnek. Idén mit láthatnak ennek keretében a nézők?

- Az előző évek nagy sikerére való tekintettel idén negyedik alkalommal rendezzük meg Gyulán az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása című színházi fesztivált, melynek keretében minden nap más-más színház előadását nézhetik meg a nézők. Az Erdélyi Héten is lesz saját bemutatónk. Ahogy korábban említettem, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közös produkció Goldoni Két úr szolgája című darabjának tószínpadi előadása lesz, Barabás Árpád rendezésében, amit a klasszikus commedia dell’ arte eszközeivel visznek színre. Láthatja majd az érdeklődő közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hegedűs a háztetőn című monumentális előadását, szintén a Tószínpadon, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiáját, Silviu Purčarete rendezésében, különleges helyszínen, a Vigadóban felépített díszletek között. A Várszínpadon lesz az Aradi Kamaraszínház családi előadása, A Kolozsvári bíró, s az aradiak emellett Móricz Zsigmond: A Zördög című darabját is bemutatják a kamarateremben. S ugyancsak ott láthatják majd az érdeklődők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Ibsen: A nép ellensége című előadását, a gyergyói Figura Stúdió pedig Örkény István: Tótékját a művelődési ház színpadán fogja bemutatni. Cári Tibor zenésztársaival idén is ad majd egy kamarakoncertet kortárs költők megzenésített verseivel. Bekerült a programba a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása Sebestyén Aba rendezésében.

- Ugyancsak Ön honosította meg, hogy minden évben a középpontba állítják egy-egy magyar író életművét. Idén kinek az alkotásait tekintik át?

- Az elmúlt években az összművészeti fesztiválprogram szerves részévé vált a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat. A Székely János Napok, a Weöres Sándor Napok, a tavalyi nagysikerű Márai Sándor Napok után idén Szabó Magda munkásságára hívjuk fel a figyelmet. A Nemzeti Színházzal közösen bemutatjuk Az ajtó című regény színpadi változatát Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében. Emellett láthatja majd a közönség az életmű különböző szövegeiből szerkesztett Agyigó című előadást a Gózon Gyula Kamaraszínház produkciójaként és a Rózsavölgyi Szalon évek óta nagy sikerrel játszott Az őz című előadását. A szolnoki Szigligeti Színház a frissen bemutatott Régimódi történet című előadásukkal, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Az a szép, fényes nap című előadásával vesz részt a fesztiválon. Gondoltunk a gyerekekre is, ők és szüleik a Tündér Lalát láthatják majd a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában.

- A történelmi darabok, a magyar klasszikusok és a kortársak is fontos szerepet töltenek be a Várszínház életében. Idén milyen műveket láthat a közönség?

- Az új hagyományok teremtése mellett a Gyulai Várszínház továbbélteti azon legrégebbi hagyományait is, amelyek a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálták.

Idén a történelmi tematikát képviseli a Sándor Mátyás, a Funtinelli boszorkány, a Zergetánc, a Tóték, az Ember tragédiája, a Régimódi történet, az Az a szép, fényes nap című előadások, és a Jászai Mari alakját megidéző, Szilágyi Enikő által előadott saját bemutató is, a Mi lennék nélküled?.

A világirodalmi klasszikusok, Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni és a magyar klasszikusok, Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak. Szabó Magda darabjai mellett láthatják majd az érdeklődők többek között Bíró Yvette-Mundruczó Kornél Frankestein-terv, Pozsgai Zsolt Zergetánc, Urbán András: Az Úr nevében című darabjait. Sőt, ősbemutatókként a Győrey Zsolt – Schlachtovszky Csaba szerzőpáros Hamleare című alkotását is.

Archív fotó: Kiss Zoltán

- A színházi élet egyik fontos kérdése a fiatalok megszólítása. Ebben a nyári évadban mivel várják ezt a korosztályt?

- Lesz bábszínház is, Kiss Ottó A piros tengeralattjáró című művének ingyenesen megnézhető bábos változata a legkisebbek szórakoztatására. Emellett olyan gyerek és ifjúsági előadásokkal készülünk mint A palacsintás király, A kolozsvári bíró, a Tündér Lala. Az idősebb fiatal korosztály számára olyan klasszikusokkal készülünk, az Ahogy tetszik színi akadémisták általi feldolgozása, illetve olyan kötelező olvasmányok színpadi előadásai, mint például Az ember tragédiája, a Tóték, a Rómeó és Júlia. Ugyanakkor a könnyedebb szórakozásra vágyó fiatalok megnézhetik majd a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány című musicaleket is.

A fiatalok által létrehozott és fiatalokhoz szóló előadások mellett a fiatalok minél nagyobb számban történő bevonására is törekszünk a Gyulai Várszínházban. Különféle programokat szervezünk középiskolások, illetve egyetemisták részére.

- Beszéljünk egy kicsit a zenei programokról.

- A korábbi évekhez hasonlóan idén is hangsúlyosan lesznek jelen az évadban a különböző zenei és táncos szórakoztató produkciók. Külön tárgyalást és kiemelést érdemelnek a várszínház olyan hagyományos fesztiváljai is, mint a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Gyulai Vár Blues Fesztivál, amelyeken idén különleges szuperprodukciókkal, Rendhagyó Prímástalálkozóval és a Platon Karatevvel találkozhat a közönség, melynek Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós lesznek a vendégei. A Blues Fesztiválon pedig a Halper Experiment, a Bluestonnal és Tátrai Tiborral a Borsodi Blue Collectíve is fellép.

- Szintén Önhöz kapcsolódik az Irodalmi Humorfesztivál. Ebben az évben mivel lepik meg a közönséget?

- A húsz éve, kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztiválon ezúttal is a kortárs magyar irodalom élvonalbeli hazai és határon túli szerzői vesznek részt, így Darvasi László, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Fekete Vince, Háy János, Márton László, Muszka Sándor, Gál János, Győrei Zsolt – Schlachtovszy Csaba, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Tóth Krisztina, akik két kiváló jazz zenész, Binder Károly és Borbély Mihály közreműködésével lépnek fel. Sőt, a jubileumi évre tekintettel idén neves előadókkal tudományos konferenciát is rendezünk a fesztivál napján a magyar irodalmi humor múltjáról és jelenéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában