építkezés

2020.05.07. 15:55

A betonlehúzó használata építkezések során

Mi is az a betonlehúzó és mikor válhat hasznunkra? Milyen tulajdonságokra figyeljünk, amikor beruházunk rá, és melyiket válasszuk?

 

Amikor építkezésre vagy nagyobb felújításra adjuk fejünket, rengeteg tényezőt kell számításba vennünk, ha meg szeretnénk becsülni a jövőbeni költségek alakulását. Akár kisebb felújításról legyen szó, akár egy ház komplett, teljeskörű renoválását, esetleg átépítését végezzük, mielőtt belevágunk, mindenképp szánjunk rá időt, és lépésről-lépésre szakemberrel átrágjuk magunkat tételesen a kiadásokon. Kevés kellemetlenebb és bosszantóbb dolog van annál, amikor egy építkezés anyagi okokból félbemarad. Egy alapos, gondosan elkészített és átgondolt költségtervezéssel ez jó eséllyel kiküszöbölhető.

Vannak dolgok, melyeken lehet és érdemes is spórolnunk, ám vannak dolgok, amelyeken nem. Az építkezéshez használt eszközök, felszerelések, különös tekintettel a gépészetre az utóbbi csoportba tartoznak.

Mi is az a betonlehúzó?

A betonlehúzók azok a szerkezetek, melyek az építkezés során a friss beton egyenletes eldolgozását, elterítését teszik lehetővé. Ezen felül alkalmazásukkal a betont csúszásmentesíthetjük, a felületeket pedig érdesíthetjük is.

A betonlehúzó használatára hatványozottan igaz, hogy bár kimondottan speciális szaktudást nem igényel: gyakorlat teszi a mestert. A minél tökéletesebb végeredmény bizony kitartó gyakorlást igényel.

A betonlehúzók tulajdonságai

A friss beton profi és hatékony terítéséhez használhatunk kézi vagy automata betonsimítót. A lehúzók kivitelüket tekintve lehetnek acél-, vagy magnézium lehúzólaposak. A lehúzólapok általában kerekített lapvéggel rendelkeznek, így helyes használattal biztosan nem hagynak nyomot a kezelt felületen. Az eszközök feje lehet fix vagy állítható, a lapszög a nyél elforgatásával állítható. Nyele általában könnyűfémből készül. A magnéziumlapos kivitelű simítók nyele hosszabbítható. Magnézium lehúzólapos simító esetén tartozék, vagy extra kiegészítő opció lehet a kefe és a kefetartó, mellyel a felületek érdesítése érhető el, például csúszásmentesítés céljából.

Egy automata vagy egy kézi, dupla tárcsás, állítható fej betonsimító beszerzése az építkezés összeköltségéhez képest nem igazán mondható jelentős kiadásnak, ám beszerzésével mégis rengeteg felesleges bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat. Ha betonozásra kerül sor építkezésünkön, ne habozzunk rákérdezni a betonsimítás módjára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában