Hirdetés

2024.01.25. 23:05

A leggyakoribb tévhitek a füstmentes technológiákkal kapcsolatban

A hamis hírek világában a tények és a fikció megkülönböztetése a legkevésbé sem egyszerű feladat. Temérdek információval árasztanak el bennünket, amelyek leginkább csak összezavarnak és kétségeket ébresztenek bennünk az élet számos területén. Az egyik ilyen például a dohányzás és az úgynevezett füstmentes technológiák világa.

PR cikk

Forrás: Shutterstock

A legjobb megoldás természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha pedig már dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink érdekében, valamint a környezetünkért is azzal tesszük a legtöbbet, ha végleg leszokunk. A leszokással ugyanis egyértelműen és a legmagasabb valószínűséggel csökkenthető a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata.

Ha a leszokás valamilyen okból nem lehetséges, akkor indokolt tájékozódni az ártalomcsökkentésről. Ma már léteznek olyan füstmentes alternatívák, amelyek a cigarettánál lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak.

Melyek a füstmentes termékeket övező leggyakoribb tévhitek?

TÉVHIT

„A dohányzásban a nikotin a legkárosabb.”

TÉNY

A tudomány mai állása szerint a dohányzással kapcsolatos megbetegedések elsődleges okozója az égés és az égés során keletkező füst. Azonban a nikotin sem kockázatmentes, erős függőséget okozó anyag, ami egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

TÉVHIT

„A füstmentes termékek is tartalmaznak kátrányt.”

TÉNY

Mivel a különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, így kiküszöbölhetővé válhat a füstben található ártalmas anyagok egy része – így a kátrány is.

TÉVHIT

„A dohány- és nikotintartalmú termékek mind ugyanolyanok.”

TÉNY

Ez sem igaz. A dohányt égető és füstöt kibocsátó termékekhez képest a füst nélkül működő, de nikotint tartalmazó alternatívák lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak. A különböző elveken működő füstmentes technológiák között is jelentős különbség van.

TÉVHIT

„A dohányzásnak nincs jobb alternatívája.”

TÉNY

A legjobb alternatíva természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy, ha minél hamarabb leszokunk. Ha ezt valamilyen okból mégsem tudjuk megtenni, akkor lehetőségünk van a cigarettához képest kevesebb károsanyag-kitettséggel járó alternatíváról tájékozódni. A füstmentes technológiák a cigarettához képest lényegesen kevesebb káros vegyi anyagot bocsátanak ki. Így ez megfelelőbb választás lehet az ártalomcsökkentés szempontjából azon felnőtt dohányzók számára, akik valamiért nem válnak meg káros szokásuktól.

A különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek. Ha nincs égés és füst, kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadulhat fel. Ezeknek a füstmentes technológiáknak a hatása teljesen különböző, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek.

Ilyen füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia. A dohányhevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés. Az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Fontos, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek. A dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését tehát továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek használatának teljes mellőzésével érhetjük el.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában