Hirdetés

2023.05.26. 07:06

Kakassal kezd a kolbászkirály Szanazugban

Nyolcvankilencedik évét tapossa a Nagykamaráson született, Gyulán élő, többszörös életműdíjas Dékány Ferenc hentesmester, aki a fagyosszentek után a szanazugi nyaralójukba tette át székhelyét. Minden héten bográcsban főz a családjának, és maga szerzi be a hozzávalókat. Ez nem jelenti azt, hogy a kolbásszal szakított volna, családi cégében, a Deka Unionban aktíva dolgozik fiával, Attilával. Főzés közben pedig töri a fejét, milyen kolbásszal kellene még előrukkolnia.

PR-cikk

Gyula városához is szorosan kötődik a kolbászkirály

Ezer kolbászreceptet őriz otthoni kincsestárában Dékány Ferenc, többször megkoronázott kolbászkirály, aki már 34 termékéért vehetett át országos nagydíjat. Tavaly a „Fröcsivel”, egy magas hőfokon füstölt lángoltkolbásszal nyert. A nevet a Mester arról adta a terméknek, hogy főzés után, evés közben fröcsköl egy kicsit, így fehér ingben óvatosan kell fogyasztani. Ugyanakkor annyira jóízű, hogy nem lehet abbahagyni.

A kolbászkirály Szanazugba kiköltözve a tűzhelyről bográcsra vált, és kakaspörkölttel kezdi a szezont. Keményfával tüzel a bogrács alá, és lassú tűzön főzi meg az ételt. Ezt a birkapörkölt, majd a töltött káposzta követi, és ennél már, ha nem is a kolbász, de a kolbászhús megjelenik. A krumplipaprikásból pedig egyszerűen nem lehet kihagyni a Deka Union valamelyik füstöltkolbászát. 

A kolbászkészítés Dékány Ferencnél nemcsak hivatás vagy könnyen múló szerelem, hanem az élete kiszakíthatatlan része

– Szerencsére választhatok, hogy mikor, milyen kolbászt teszek az ételbe, mert a csemegétől a pokolian erősig széles a termékskálánk – ecsetelte Feri bácsi. – Amikor szombatonként édesapámnak – aki hentesként dolgozott – édesanyám segített a nagykamarási hentesüzletünkben, már tízévesen én főztem meg otthon ebédre a krumplipaprikást. Természetesen akkor is kolbásszal. Apám rengeteg disznóvágásra vitt el, így már gyerekként magamba szívtam ennek a gyönyörű szakmának a szépségeit. Ötven sertést hizlaltunk otthon, de volt az udvaron három kecske is. A tejükből viszont sokszor nem jutott nekünk, mert a malacok voltak elsők.

A kolbászkirály hangsúlyozta, a paprikáskrumplinál és a kolbásznál is a kalocsai fűszerpaprikára esküszik. Annyit használt már belőle eddigi élete során, hogy nem volt kérdés, felveszik-e a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai közé. Ugyanilyen büszke arra is, hogy a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének alapítója lehetett, később pedig tiszteletbeli elnökké választották.

A Mester ezer kolbászreceptet őriz otthoni kincsestárában
Fotó: Tyukodi Laszlo

– A főzésről mindig eszembe jut, hogy milyen fenséges tyúkhúslevest főztünk édesanyámmal a lakodalmakban – ecsetelte a Mester. – Többször itthon is kerül az asztalra. A családomat mindig megkérdezem, hogy mit főzzek, utána azt készítek, amit aznapra kitalálok.

Már akkor csípett, amikor ránézett

Jól kifőzte egykoron Dékány Ferenc. hogy méteres és másfél méteres füstölt vastagkolbászokat készítsenek a Csabai Kolbászfesztiválra. Ezernyi megvalósított ötletéből az volt az egyik.

– Bejött, mert vitték, mint búcsúból a hosszúcukrot. – hangsúlyozta a kolbászkirály – A hagyományokat őrzöm, ugyanakkor valami különlegessel mindig elő kell jönni. Felsorolni sem tudnám, hány terméket kísérleteztem ki, és arra is figyelni kellett, hogy Európában szinte minden országban más volt a kedvenc kolbász. Sokan nem is gondolnák, hogy a svédek kérték a legerősebbet, már akkor csípett, amikor ránéztem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában