Hirdetés

2023.05.30. 13:59

Amit az SSD meghajtókról tudni érdemes…

Forrás: pixabay.com

A merevlemez-meghajtók (HDD) korát magunk mögött hagyva, a szilárdtest-meghajtók (SSD) a számítógépek és laptopok elhagyhatatlan tartozékaivá váltak. Gyorsabbak, csendesebbek, megbízhatóbbak és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos merevlemezek. Azonban a választék hatalmas, a megfelelő meghajtó kiválasztása pedig sokszor bonyolult feladat. Ezért ebben a vásárlási útmutatóban részletesen bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új SSD vásárlása során.

Típusok útvesztője

Elsőként érdemes megvizsgálni, hogy milyen típusú SSD-k léteznek. Két alapvető típust különböztetünk meg: ezek az SATA és az NVMe. Az SATA SSD-k csatlakozása ugyanaz, mint a hagyományos merevlemezeké, így könnyen cserélhetők azok helyett. Az NVMe SSD-k viszont a számítógép alaplapján található M.2 csatlakozóban helyezkednek el, ezáltal sokkal gyorsabbak, mint az SATA társaik. A kettő között dönteni általában a rendelkezésre álló csatlakozók és a szükséges teljesítmény alapján érdemes.

A tárolókapacitás megválasztása

A következő lényeges szempont a tárolókapacitás. Az SSD-k kapacitása 120 GB-tól egészen több TB-ig terjedhet, de az általános ajánlás az operációs rendszer és a programok számára legalább 250-500 GB terület biztosítása. Ha a gépen sok nagy méretű fájlt, például videókat vagy nagy játékokat tárolunk, akkor érdemes nagyobb, akár 1-2 TB-os SSD-t vásárolni.

A teljesítmény fontossága

Az SSD-k elsődleges előnye a hagyományos merevlemezekkel szemben a magasabb teljesítmény, ezért természetesen fontos szempont az új SSD vásárlásakor. Azonban a gyártók által közölt adatok nem mindig tükrözik a valós teljesítményt, mert gyakran a legjobb esetet mutatják be. Így érdemes az adott SSD-ről független teszteket is olvasni, hogy reális képet kapjunk a teljesítményről.

A megbízhatóság és az élettartam

A megbízhatóság és az élettartam kritikus szempontok, hiszen nem szeretnénk, ha az adatok hirtelen elvesznének. Az SSD-k esetében az élettartamot gyakran teraírásokban (TBW – terabytes written) adják meg, ami azt mutatja, mennyi adatot lehet az SSD-re írni az élettartama alatt. Ezt az értéket figyelembe véve érdemes választani a megfelelő SSD-t.

Az ár kérdése

Az SSD-k ára nagyban függ a fent említett szempontoktól. Az alacsonyabb kapacitású, lassabb SSD-k általában olcsóbbak, míg a nagyobb kapacitású, gyorsabb SSD-k drágábbak. Az ár és a teljesítmény közötti kompromisszumot mindig a saját igényeink alapján kell eldönteni.

SSD márkák a piacon

A piacon sokféle SSD-márka található, amelyek mindegyike más-más előnyökkel rendelkezik. A Samsung, a Kingston, a Crucial, az Adata, a Western Digital és a Seagate mind ismert márkák, amelyek minőségi termékeket kínálnak. Az egyes márkák közötti választásnál érdemes figyelembe venni a garanciát, a vevői véleményeket és a márkák által nyújtott támogatást.

A rendszerteljesítmény javítása

Az SSD-nk segítségével jelentősen javíthatjuk a számítógép teljesítményét. Az operációs rendszer gyorsabb lesz, a programok rövidebb idő alatt indulnak el, és az adatok gyorsabban másolhatók. Az SSD-nk teljesítményének növelése érdekében azonban fontos, hogy az operációs rendszer és a programok mindig naprakészek legyenek.

Az SSD kiválasztása nem egyszerű feladat, mert sok szempontot kell figyelembe venni. A tárolókapacitás, a teljesítmény, a megbízhatóság és az ár mind fontos szempontok, de a legfontosabb az, hogy az SSD megfeleljen a saját igényeinknek. Ha megfelelő időt szánunk a választásra és figyelembe vesszük az itt leírtakat, akkor biztosan megtaláljuk a tökéletes SSD-t a számítógépünk számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában