Hirdetés

2023.04.02. 08:20

Mentori szerződésbe foglalt jövő

2023. február 8-án a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium hat újabb tanulója írt alá mentorálásra vonatkozó támogatási szerződést a fenntartó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel. További egy tanulónkkal külső képzési partnerünk, a FirstFarms Hungary Kft. kötött szerződést. A szerződések aláírása előtt az elmúlt tanévben indult Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramban dolgozó mentorok és az idősebb mentorált tanulók számoltak be tapasztalataikról, osztották meg eredményeiket és élményeiket.

PR-cikk

„Szánalmas az a tanítvány, aki nem múlja felül mesterét.” – Leonardo da Vinci művész, polihisztor, tudós szavait Tarkó Gábor igazgató úr azzal egészítette ki, hogy „az a mester, az a tanító is szánalmas, aki nem képes tanítványait motiválni és a nálánál magasabb szintű szaktudás elérésére ösztönözni. Az itt jelenlévő mentorok és mentorált tanulók személyére ezek az állítások nem vonatkoznak, hiszen Ti mindent megtettetek az elmúlt évben, hogy egy úttörő, mentorált oktatási forma keretein belül, közösen fejlődjetek. A Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramban részt vevő tanulóink az iskola és a Ménesbirtok referenciacsoportja. A jók között is Ti vagytok a legjobbak, tőletek várjuk a 21. századi mezőgazdasági módszerek, gépek és technológiák, sőt kutatások meghonosítását és továbbfejlesztését Mezőhegyesen.” – mondta az igazgató.

Fotós: Tarkó Gábor igazgató / Forrás: mezohegyes-szakkepzes.edu.hu/hirek/

Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében megerősítette, hogy a mentorprogramba felvett diákok tudása, készségei az iskola és a Ménesbirtok mérőfokai. A program jó a cégnek, mert magasan képzett munkaerő-utánpótlást biztosít, jó az iskolának, mert emeli az itteni agrárszakképzés színvonalát, és jó a tanulóknak, mert általa versenyképes szaktudásra tehetnek szert. Mindemellett biztatónak nevezte, és külön megköszönte a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának, Sarusi-Kis Tamás úrnak, hogy – első képzési partnerként – beléptek a programba, hiszen ez mind az iskola, mind a Ménesbirtok hírnevét öregbíti, ugyanakkor a sertéságazat utánpótlását biztosítja. Vezérigazgató Úr felhívta a diákok figyelmét, hogy a Mezőhegyesen most zajló agrárdigitalizáció, a modern eszközök, a terület adottságai és az itteni körülmények egyedülálló lehetőséget teremtenek a tanulásra és a szakmai fejlődésre, és hogy a mentorprogram révén a gyerekek nagyon fiatalon betekinthetnek a munka világába.

A Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogram 2022-ben indult, melynek keretein belül a mentorált tanulók valós üzemi körülmények között tehetnek szert versenyképes szakmai tudásra. Erre garancia, hogy a Ménesbirtok menedzsmentjének tagjai és legkiválóbb szakemberei tanítanak a programban. „Mostantól a mentorprogram hat szakirányú képzési területén képzünk tanulókat” – emelte ki Janovszki László igazgatóhelyettes úr. Ezek a területek a következők: 1. Precíziós gazdálkodás, az agrárium digitalizációja – mentor: Bónus Krisztián; 2. Szántóföldi öntözés – mentor: Szlovák Norbert; 3. Vetőmagüzemi technológia – mentor: Égető Sándor; 4. Szarvasmarhatelepi technológia – automatizált istálló, robotos fejés – mentor: Czakó Tibor; 5. Lovassport és lovas menedzsment – mentor: Fekete Krisztina; 6. Modern sertéstelepi technológia – a hiperszapora genetika menedzsmentje – mentor: Gecző Viktor (FirstFarms Hungary Kft.).

Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető

Igazgatóhelyettes úr prezentációban mutatta be az eddig elért eredményeket, előadásába bevonva a jelen lévő mentorokat és mentorált tanulókat. A szerződések ünnepélyes aláírását és átadását követően közös ebéd és kötetlen beszélgetés zárta az eseményt. Gratulálunk a hét új mentorált tanulónak, akik Gluzek Gyula nyomdokaiba léphetnek!

Fotó: Molnár László fényképész

A szalagavató ünnepségen is mentorált tanulót tüntettek ki

Igazgató Úr nyolc éve díjat alapított az iskola legtehetségesebb, legszorgalmasabb végzős tanulója számára, aki nem csak tanulmányi eredményével, szakmai és közösségi munkájával tűnik ki, de példaképként is állítható a jövő diáknemzedéke elé. A díj egy értékes karóra, amit Tarkó Gábor igazgató úr és Jeszenka Zoltán alpolgármester úr, a Mezőfém Kft. ügyvezetője vásároltak. Amikor tudomást szerzett a díjról, Sashegyi Árpád úr, az Időzóna Óraszaküzletek tulajdonosa jelentős kedvezményt adott az óra megvásárlására, amiért ez úton is köszönetet mondunk! A díjazott megbízható, segítőkész tanuló, aki magas szintű és magabiztos szakmai tudással rendelkezik, társai felnéznek rá. 

Mentorprogramunk alapembere, megvan benne oktatói, diáktársai, munkatársai, a választott szakmája, hivatása felé az alázat. Ki emlékszik már a kilencedikes simsonos diákra a 21-es majorból, aki ma már önállóan aratja a vetőmagbúzát a Ménesbirtok százmilliós John Deere kombájnjával? Mi emlékszünk, büszkék vagyunk és további sok sikert kívánunk a kiváló Lakatos Bence Árpádnak! Mezőhegyesi, 12. A osztályos mezőgazdasági gépésztechnikus tanulónk meghatódva vette át az órát és mondott köszönetet az intézmény március 3-iki szalagavató ünnepségén (képünkön). Diáktársai és a jelenlévők tapsvihara is bizonyította, hogy a megfelelő ember nyerte el a díjat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában