Hirdetés

2022.11.22. 12:30

Csúszásveszély, láthatóság: így készítsük fel a kerékpárt a téli közlekedésre

Elsőre szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy kerékpárjaink ne egy meleg helyen töltsék a telet, hanem ugyanúgy rójuk velük a kilométereket, mint a többi évszakban. Pedig a téli kerékpározás biztonságosabb, mint gondolnánk, és számtalan alig ismert előnnyel is rendelkezik. Egy kis józan ésszel biztonságos és élvezetes téli kerékpározást biztosíthatunk magunknak. Alábbi cikkünkben kifejtjük, sokan miért tartják veszélyesnek a téli kerékpározást, valamint azt is, hogyan védhetjük ki egyszerű felkészüléssel ezeket a nehézségeket.

Fotó: Marek Uliasz

Milyen veszélyek várnak biciklisként a téli utakon?

A téli időjárásból és a hosszabb éjszakákból fakadóan érdemes pár dologra kiemelten odafigyelni, hogy télen is biztonságosan közlekedhessünk biciklivel – akár munkába járásról beszélünk, akár hobbiból tekerünk.

Csúszós, rossz minőségű utak

Ha van rá lehetőségünk, igyekezzünk a tiszta aszfalton közlekedni. Ha a kerékpársávot hó takarja, inkább válasszuk a letakarított sávokat. Ha mégis csúszásveszélyes úton haladunk, mindig határozottan lépjünk a pedálokra, és használjunk alacsonyabb sebességfokozatot. Számítsunk arra is már előzetesen, hogy hosszabb időbe telik majd célba érni, hogy elkerüljük a későbbi felesleges kapkodást és sietséget. 

Ha olyan részhez érünk, ahol aggódunk egy esetleges esés miatt, inkább sétáljunk. Egyik kezünket tartsuk a fékkaron, a másikkal használjuk stabil támaszként a kerékpárt. Figyeljünk a fekete jégre is! Napközben a hó megolvadhat, estére pedig újra lefagyhat, az aszfalthoz hasonló színű jégpáncélt alkotva az úton.

Vezetési stílus

Télen igyekezzünk defenzíven közlekedni, korlátozzuk a hirtelen mozdulatokat, és mindig jelezzük szándékainkat az autósok, gyalogosok felé. A téli viszonyokhoz történő alkalmazkodás jegyében kanyarodjunk szélesebben, és maradjunk egyenesen a kanyarokban, ha ugyanis túlságosan bedőlünk, kerekeink kicsúszhatnak. Kalkuláljunk előre a megállásokkal, a nedves fékek ugyanis hosszabb megállási időt eredményezhetnek, ügyeljünk a veszélyes helyzetek megelőzésére azzal, hogy sokkal korábban lassítani kezdünk.

Időjárási körülmények 

A korai sötétedés miatt csak a szabályosan felszerelt kerékpároknak van esélye a biztonságos közlekedésre. A rosszabb látási viszonyok és az esetleges csapadék miatt a lehető legjobb láthatóságra kell törekednünk.

Hogyan készítsük fel kerékpárunkat a téli közlekedésre?

Nem kell cross vagy trekking kerékpár ahhoz, hogy télen is biztonságban legyünk kerékpárunkon, néhány egyszerű lépéssel városi kerékpárunkat is tökéletesen téliesíthetjük. 

Válasszunk megfelelő kerékpárt!

Ha lehetséges, kerüljük a rugós kerékpárokat. A nehezebb terepekre szánt trekking kerékpár nem biztos, hogy télen is a legjobb választás, ezekben a hónapokban inkább az egyszerűségre törekedjünk! Kerüljük például a teleszkópos, rugós kerékpárokat, hiszen az utakon felgyűlő homok és só könnyen tönkreteheti a felfüggesztést. Ajánlatosabb akár egysebességes kerékpárokat választani, melyek kevésbé lesznek kitéve az időjárás és az útviszonyok viszontagságainak.

Ügyeljünk a gumik állapotára!

A téli közlekedéshez, a hagyományostól eltérően, ne fújjuk fel teljesen a gumikat. Tartsuk a guminyomást egy kicsit alacsonyabban, mint melegebb időben, így nagyobb felületen érintkezhetünk a talajjal, és jobban irányíthatjuk kerékpárunkat. A gumiválasztás is fontos lehet: a széles, bütykös gumik jobb tapadást biztosítanak a hóban, mint a vékonyabb kerékpárgumik. Jeges felületeken pedig a szegecselt gumiabroncsok biztosítják a legjobb tapadást, melyeket akár magunknak is elkészíthetünk.

Mindig legyünk láthatóak!

Mivel télen sokkal korábban sötétedik és sokkal tovább is marad sötét, lámpáink kifejezetten fontos szereplőkké lépnek elő. Mindig győződjünk meg arról, hogy első és hátsó lámpánk egyaránt üzemel, és minden oldalról jól látható fényvisszaverők vannak rajtunk. Minél élénkebb, világosabb a fényük, annál nagyobb biztonságban leszünk. Akkor is használjuk világításunkat, ha nappali fényben havazik, köd van, rosszak a látási viszonyok.

Ügyeljünk a kerékpár állapotára!

Mindig tartsuk tisztán és megkenve a láncot. A téli időjárás és a sok csapadék keményen megviseli hajtásláncunkat, ezért az ilyen jellegű karbantartást hetente kell elvégezni. Az utakra szórt homok, só és a törmelék összemocskolhatja a fogaskerekeket és a fékeket is, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy a kerekekkel érintkező felületek tiszták legyenek. Mindig fedett helyen tartsuk kerékpárunkat, a folyamatos felmelegedés és újrafagyás miatt ugyanis rozsdásodást és a kábelek befagyását idézheti elő, ami veszélyezteti a kerékpár általános állapotát. 

Megfelelő ruházatot válasszunk!

Nem megfelelő öltözködéssel komoly veszélybe sodorhatjuk magunkat télen. A réteges öltözködés mellett is csak annyi ruhával induljunk útnak, hogy mindig kissé fázzunk tekerés közben. Ha ugyanis túl sok mindent viselünk, rengeteg izzadságot fogunk termelni, és amikor megállunk, az alacsony hőmérséklet elveheti testünk melegét. Emiatt fázni, reszketni fogunk, potenciális hipotermiát idézhetünk elő. Használjunk továbbá arcmaszkot, viseljünk sisakot és szemünket védő lencséket, valamint tartsuk melegen ujjainkat a biztonságos közlekedéshez!

Ha mégsem boldogulunk kerékpárunk téliesítésével, ne szégyelljünk segítséget kérni szakemberektől. A biztonság a legfontosabb, szinte minden szervizben örömmel segítenek majd nekünk felkészíteni télre kedvenc bicajunkat, legyen az akár egy sokat megjárt trekking kerékpár, akár egy kényelmes városi darab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában