Hirdetés

2022.09.24. 07:01

„Ebben az iskolában jó helyen vagytok” – tanévnyitó ünnepség

„A tanítók és a tanulnivaló mindenhol jelen vannak. Életünk minden egyes perce felkínálja nekünk a lehetőséget, hogy odafigyeljünk.” (Wayne Dyer)

Az új tanévet új lehetőségek időszakának, a Ménesbirtok iskoláját pedig a szakmai lehetőségek gazdag tárházának nevezte Tarkó Gábor a tanévnyitó ünnepségen. Mind az iskola tanulóit, mind pedig munkatársait arra kérte, éljenek ezekkel az egyedülálló lehetőségekkel. Az intézmény igazgatója mutatta be a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium új munkatársait. Az iskolavezetés három, az oktatói testület és a kollégiumi nevelőtestület 2-2 új taggal bővült. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egy új munkatársát iskolaőri feladatok ellátásával bízta meg.

Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető úr Szent-Györgyi Albert szavaival köszöntötte a jelenlévőket. „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”

„A mai nap egy újabb mérföldkő iskolánk életében. Törvényalkotóink megálmodták a tiszta képzési profilú iskolákat. Ettől a tanévtől iskolánk is tiszta profilú intézmény, Mezőgazdaság és erdészet ágazati képzésben. Mezőgazdasági technikus, Mezőgazdasági gépésztechnikus, Mezőgazdasági gépész és Gazda szakmák szerepelnek az alapképzésünkben. A múltban vezető- és pedagógus kollégák lehetőségeikhez képest megteremtették az iskolánkban folyó oktatás alapjait. Ma a néhány évvel ezelőtt általunk megálmodott jövőt építjük, elképzeléseinkhez hathatós támogatást kapunk. Az iskola épületei megújulnak, 21. századivá válnak, eszközparkunk korszerűsödött a mai kor elvárásainak megfelelően.  Ebben a tanévben újabb épületeket vehetünk birtokba, ami elősegíti az iskolában folyó nevelő-oktató munkát. Így válnak lehetővé iskolánkban Szent-Györgyi Albert gondolatai, az alkotás, az örömmel végzett munka és jövőkép megtalálása.” – mondta Magyar Tibor

A gyakorlati oktatásvezető rámutatott, hogy az elméleti képzés színvonalához jól illeszkedik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél folyó duális szakképzés. Soha nem látott lehetőségeket kaptunk és kapunk, amivel megtapasztalhatjuk oktatás közben a nagyüzemi mezőgazdasági termelés munkafolyamatait. Gyakorlóterület, állandó géppark, végigvitt növénytermesztési és állattenyésztési munkafolyamatok jellemzik mindennapjainkat.

„A feladatokhoz fel kellett nőjünk, mert egy filmes producer szavaival élve „A siker nem fogja lejjebb adni, nekünk kell felemelkednünk hozzá.” Szeretnénk, hogy a tanév folyamán minél több ismeretet és tudást szerezzetek. Megtapasztaljátok az elvégzett munka örömét, lássátok a lovakon az általatok elvégzett munka eredményét, az elvetett mag fejlődését. Eredményes ágazati, szakmai és érettségi vizsgát tegyetek. Ehhez az kell, hogy partnereink legyetek ebben a munkafolyamatban. A ma kezdődő tanévben kihívásokkal teli napok várnak ránk. A kihívásokon nemcsak a tanulást értem, hanem azt a sok izgalmas programot, versenyt, tanulmányi kirándulást, melyet pedagógusaink álmodtak meg nektek. Hiszek abban, hogy a jövőnket a diákok alakítják. Amilyen értékek, elvek mentén neveljük őket, olyan lesz a mi jövőnk is. Tehát az emberiség jövője Tőletek függ! Ezennel a 2022-2023-as tanévet megnyitom!”

Magyar Tibor tanévnyitó beszédét követően Kovács Kármen 11.1.L osztályos tanuló szavalta el Wass Albert Szeretném című versét, ezt követően pedig hagyományaink szerint Janovszki László általános igazgatóhelyettes úr bemutatta az új osztályokat és osztályfőnökeiket. Öt osztályban 125 új tanuló kezdte meg a 2022/2023-as tanévet, a tanulólétszám ezzel 300 fölé nőtt.

„Ebben az iskolában jó helyen vagytok.” – mondta Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója. Az oktatás szakmai színvonalának növelését a Társaság minden erővel támogatja. Nem csak kizárólagos duális képzési partnerként, hanem a belátható időn belül elkészülő beruházásokkal, magasan képzett új munkatársakkal, új eszközökkel, egyedülálló ösztöndíj- és mentorprogrammal.

Vezérigazgató Úr örömét fejezte ki, hogy a kilencedik évfolyamra beiratkozott tanulók szép általános iskolai bizonyítvánnyal, jó tanulmányi eredménnyel érkeztek Mezőhegyesre. Az itt megnyíló lehetőségek egyben felelősséggel is járnak – hívta fel a figyelmet. A tanulókat arra kérte, becsüljék meg és vigyázzanak a megújult iskolára, a gépekre, eszközökre és igyekezzenek megszerezni azt a valóban korszerű tudást, ami később a munkaerő-piacon és a szakmai életükben is előnyhöz juttatja őket, akár a Ménesbirtok majdani alkalmazotti közösségében.

Köszöntő szavai után Vezérigazgató Úr átadta az iskola új, John Deere JD 6120R típusú oktató traktorjának kulcsait Koska Koppány és Lakatos Bence 12.A osztályos, mezőgazdasági gépésztechnikus tanulóknak. A Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogramban résztvevő tanulók rögtön ki is próbálták az országban egyedülálló gépet.

Köszönjük Fenntartónknak a tanévnyitó ünnepségen átadott nem mindennapi ajándékot! A tanévkezdéshez elengedhetetlen volt  a Ménesbirtok és az Intézmény munkatársainak nyári hónapokban végzett kitartó munkája – a karbantartási és kisjavítási munkálatok, a tisztasági festés, az ideiglenes fiúkollégium kialakítása és berendezése, a tanügyi adminisztráció területén végzett feladatok –, amiért ezúton is köszönetet mondunk!

A Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium további jelentkezőket vár felnőttképzés keretén belül meghirdetett képzéseire. A tanfolyamok 2022 októberében indulnak.

Belovagló (08115001) 
Patkolókovács (08884002) 
A Lótartó és -tenyésztő, Lovász és Gazda – Lovász szakmairánnyal szakmákra épülő lovas szakképesítések

Mezőgazdasági gépjavító (08194001) 
A Mezőgazdasági gépész szakmára épülő mezőgazdasági szakképesítés

• 10 hónap tanfolyami képzés hétköznapokon, nappali oktatás keretén belül
• a képzések térítésmentesek
• bemeneti kompetencia: megfelelő előképzettség, egészségügyi alkalmasság, felvételi vizsga, a Belovagló képzésre jelentkezőknek a felvételi követelményeket az általunk biztosított iskolalovakkal kell teljesíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában