Hirdetés

2022.05.02. 15:54

Az Akácember címmel készül musical Szarvason

Felújítja és tíz év után újra színpadra viszi Az Akácember című darabot a Cervinus Teátrum. A Szarvas újratelepítésének 300. évfordulója apropójából készülő musical olvasópróbáját hétfőn tartották, bemutatója pedig július 23-án lesz a Vízi Színházban a Cervinus Művészeti Fesztivál keretében Szarvas Város Napján.

Fotó: Babák Zoltán

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató és egyben a darab rendezője elmondta, egy nagyon izgalmas, szép és egyben rejtelmes próbaidőszaknak néznek elébe Az Akácember kapcsán. Csasztvan András ügyvezető igazgató kifejtette, legalább másfél éve készülnek erre az attrakcióra, hiszen idén 300 éves Szarvas, amely időszak szellemi hozadékokkal is telitűzdelt a város szempontjából. Ezen belül fontosnak tartja az újratelepítés után a Bolza család hozzájárulását a helyi szellemi kultúra megteremtéséhez, az evangélikus gimnáziumot, ami immár több mint 200 éve meghatározza Szarvas szellemiségét, a városban megtalálható kutatóintézeteket és főiskolákat is. Hangsúlyozta, persze ez mind nem jöhetett volna létre Tessedik Sámuel munkássága nélkül, aki létrehozta azt a gyakorlati oktatásra épülő iskolarendszert, amellyel kitűnt egész Európában. Tevékenységét pedig véleménye szerint illik bemutatni a színház kereteiben is, ezért döntöttek úgy, hogy átalakítják, és színpadra viszik.

A rendezőtől megtudtuk, a darab írója Pozsgai Zsolt, zeneszerzője Gulyás Levente, akikkel a régi és az új feldolgozásban is együtt dolgoznak.

Díszlettervezőjük pedig most először Egyed Zoltán lesz, míg a koreográfusuk Vári Bertalan és a jelmeztervezőjük Hircsu Mariann. Dr. Dósa Zsuzsa kiemelte, rendezőként azt szeretné, hogy a darab szép és jó legyen, illetve nem titkolt célja, hogy a musical végül egy romantikus hőstörténetté álljon össze.

Pozsgai Zsolt meglátása, hogy az országban nincs még egy olyan hely, mint Szarvas, ahol professzionális szinten működik a Vízi Színház. 

Véleménye szerint itt rang megjelenni és ide alkotni. Az író után a rendező hangsúlyozta, Az Akácember bemutatásával céljuk, hogy a közönség bepillantást nyerjen Tessedik Sámuel életébe, nehézségeibe, valamint azon tevékenységébe, ami máig meghatározza Szarvast. Kiemelte, az alkotó gárdában olyan emberekre akadt, akikkel tud együtt színházat álmodni. Gulyás Levente pedig elárulta, érdekesség számára újra zenét írni erre a darabra. Megtudtuk, a régiből is megtartottak néhányat, de készültek újak is, és reményei szerint ezek jó egységet alkotnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában