Hirdetés

2021.12.08. 09:09

Vizsgaidőszak előtt: 5 módszer a hatékonyabb tanulásért

A vizsgaidőszak rendkívül stresszes, ami az idő előrehaladtával csak fokozódik. Ahogy közeledik a vizsgák ideje, az ember úgy kezd el egyre kapkodni, amivel arányosan erősödik az érzés, hogy semmit nem tud. Ez nyilvánvalóan nem így van, de nem könnyíti meg a helyzetet.

Szerencsére a tanulás néhány remek módszer segítségével többé nem lesz stresszes vagy túlzottan fárasztó, és így nagyobb nyugalommal és kiegyensúlyozottsággal vághatunk neki a vizsgáknak.

,,De ez olyan nehéz!”

Gyakran halljuk ezt a mondatot mástól, és olykor mi magunk is kétségbeesve sóhajtunk. Hiába élvezi az ember, amit tanul, van olyan tárgy, ami csak szükséges rossz a diplomához vezető úton. Ilyenkor a túlélésre játszunk: valahogy átrágjuk magunkat az anyagon, az sem baj, ha nem lesz meg az ötös, sőt! Sokszor ugyan értjük a leírtakat, de nem látjuk, hogy a jövőben bármi hasznát vennénk, és ez is nehezítheti az ismeretek elsajátítását. Ha szorít az idő, különösen nehezen választjuk ki a rengeteg információból, hogy mi az, ami igazán fontos, amit kérdezhetnek a vizsgán.

Ez az 5 módszer valóban elősegíti a hatékony tanulást

Ne essünk kétségbe, hiszen több lehetőség is van, ami kihúzhat minket a bajból!

1. Csak rutinból!

Lehet, hogy észre sem vesszük, de a szokások rabjai vagyunk. Fontos, hogy mi a sorrend ébredés után, vagy éppen az, hogy mikor ejtjük meg az ebéd utáni pihenést vagy nassolást. Pszichológusok szerint három hét, mire új rutint alakíthatunk ki magunknak, legyen szó mozgásról, diétáról vagy akár tanulásról. Vizsgaidőszakban leginkább rajtunk múlik rutinunk kialakítása. Keljünk úgy, hogy ne legyünk fáradtak, de ne is menjen el a fél nap! Ébresszük magunkat forró itallal, kezdjünk tanulni, és minden nap ugyanaddig üljünk a könyvek felett, ugyanolyan szünetekkel. Hamar meg fogjuk szokni az új ritmust, és ezzel a tanulás sokkal kevésbé lesz nyögvenyelős, hiszen a nap részévé válik.

2. Vessük be a meglepetés erejét!

Meglepődni mindig jó, akkor is, ha magunknak veszünk vagy készítünk valamit. Ha nehezen állunk neki valaminek, hatalmas húzóerőnek bizonyulhat, ha kijelölünk egy kis meglepetéssel, izgalommal járó célt: ,,délig tanulok, és ebéd közben megnézek egy részt a sorozatomból”. Az ilyen tervek mindig elősegítik, hogy gördülékenyebben menjen a tanulás.

3. Ne halogassunk!

Ugyan rémesen hangzik, mégis így van: az egyik leghatékonyabb módszer, amit tehetünk az, ha rögtön ,,letépjük a sebtapaszt” és a legrettegettebb témának állunk neki. Ez több szempontból is hasznos: egyrészt azért, mert a nehezebb téma elsajátításához több idő kell, másrészt nincs ott a folytonos aggodalom, hogy még ennek is neki kell állni. Minél tovább halogatunk valamit, annál nehezebben kezdünk neki. Fejtsük meg halogatásunk okát! Miért tartok a témától? Nem értem? Akkor kellene keresni valakit, aki elmagyarázza! Nem szeretem a tárgyat? A tanárt ez nem igazán fogja érdekelni. Amint nekiállunk a legrettegettebb témák tanulásának és elmélyülünk benne, rájövünk, hogy a fejünkben sokkal-sokkal rosszabbnak tűnt, mint amilyen a valóság.

4. Nem vagyunk egyedül!

Fontos, hogy mindig legyen valaki, aki támogat. Nyilvánvalóan a család nem tudja annyira átérezni a nehézségeket, de a hasonló cipőben járó barátok és évfolyamtársak kincset jelentenek a vizsgaidőszakban. Panaszkodjunk egy kicsit bátran egymásnak, mert sokkal egyszerűbb a felkészülés, tudva, hogy a másik is megszenvedi a magáét.

5. Kicsit azért mégis ér sajnálni magunkat!

A tanulás olyan, mint a hegymászás: nehéz, fárasztó, egyik szakasz könnyebb, a másik nehezebb. Elesünk, elfáradunk, elegünk van az egészből, de amikor felérünk a tetejére, a látvány mindenért kárpótol. Így van ez egy sikeres vizsgával is: ha néha sajnáljuk kicsit magunkat, az segíthet továbblendülni, és a végén meglátjuk a fényt az alagút végén.

Ha elfogyott az idő…

Van, hogy bárhogy is próbálkoztunk, elszaladt mellettünk az idő, és már csak napok választanak el a vizsgától. Ilyen esetben meg kell emberelnünk magunkat, és a maximumot kihozni a hátralévő órákból. Ilyenkor bízzunk a rövidtávú memóriánkban: ugyan az információ a vizsga után szinte azonnal törlődni fog, de ha magolunk, mégis elő fogjuk tudni hívni a tanultakat az éppen esedékes vizsgán. A fenti technikákat alkalmazva, szünetek és motiváció beiktatásával még mindig nem vagyunk lemaradva semmiről.

A tanulás nem mindig magától értetődő, hiszen nem kevés időt és energiát vesz igénybe. Azonban ha motiváljuk magunkat és látjuk a célt, akkor máris minden könnyebb. Különösen sokat segíthet, ha társaink is akadnak a bajban, és velük bármikor megoszthatjuk nehézségeinket, vagy akár közösen is tanulhatunk a vizsgaidőszak előtt.

Ezek is érdekelhetik