hirdetés

2021.05.16. 08:59

Fény derül sok-sok lelet titkára, régészeti kincseket is bemutatnak

Az Utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán című állandó kiállítás május 21-én nyílik a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az egyedülálló vállalkozásban a régészeti gyűjtemény féltve őrzött kincsei is láthatók lesznek.

PR cikk

Fotó: LP6DMK2

Dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum régésze elmondta, hálás, de nehéz feladat volt kiválogatni kurátortársaival, Medgyesi Pállal, Nagy Dániel Sándorral és Nagy-Laczkó Balázzsal az új állandó kiállításba szánt régészeti tárgyakat.

Dr. Bácsmegi Gábor régész a bronzkori leletek vitrinjénél

– Azért hálás, mert lehetőség nyílik a legjobb és a legtöbb anyagot a látogatók elé tárni, és azért nehéz, mert a 600 ezer darabos gyűjteményből így sem tudtunk minden érdekességet bemutatni – ecsetelte dr. Bácsmegi Gábor. – A legértékesebb leletek természetesen szerepelnek a tárlat anyagában. Így például a rézkori aranytű, a bronzkori aranyékszerek vagy a sarkadi éremkincs. A legérdekesebb leletek közül mindenképpen érdemes kiemelni a mintegy hétezeréves lábnyomrészletet és a honfoglaláskori madárfejes botvéget. Különlegességként megtekinthetők a középkori Kétsoprony harangjának darabjai, egy láncos buzogány és az arcos avar csörgő is.

Négyezer éves, Békés megye területéhez köthető edényeket is bemutatnak

A régész elmondta, a legkisebb kiállított tárgyaik az apró gyöngyök, melyeket nyakláncként, ruhadíszként mutatnak be a nagyközönségnek az Utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán című állandó kiállítás régészeti részében. Ahol külön helyet kap a tárlat legsúlyosabb darabja, a kevermesi sztélé is.

Kuriózumok az avarkori, sírrekonstrukciós leletek

A közönség láthatja majd Békés megye első művészeti alkotásait is, ezek közé tartoznak az újkőkori agyagszobrok, valamint az elrejtett érem- és bronzleletek. Az érmék közül külön helyet kapott a dobozi éremkincs, melyet valamikor a Kr. e. 1-2. században rejthettek el.

Páncélok is bekerültek az anyagba

– Igyekszünk a legújabb ásatásokon előkerült leleteket is bemutatni, például az avar csonttégelyt és a bronzkori kardokat – emelte ki dr. Bácsmegi Gábor. – Az eredeti darabok mellett rekonstrukciós tárgyak is fokozzák az élményt, például a Békéscsabai Vitézi Játékokon megismert páncélok is bekerültek a kiállítás anyagába. Összességében a régészeti részben bemutatott több mint ezer tárgy lévén a látogatók átfogó képet kapnak Csaba és a megye történetéről az őskortól a Rákóczi-szabadságharc végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában