hirdetés

2018.01.23. 15:25

Ha kétkezi szakmát választanak a tanulók, megalapozzák jövőjüket

A Békéscsabai Ipartestület néhány éve lépett annak érdekében, hogy megfelelő legyen a kétkezi szakmáknál az utánpótlás. Mestereik gyakorlati képzőhelyeket biztosítanak egyre több szakmában. Idén is folytatják a tanulók toborzását, a mostani nyolcadikosok pedig jó pályaválasztási döntéssel megalapozhatják a jövőjüket.

Nyemcsok László

Ma már nemcsak egy jó diploma, hanem egy jó szakma is aranyat ér. Mesterekre ugyanis nagy szükség van az építőipari szakmáktól a kozmetikuson át a cukrászig.

– Arra ösztönözzük az általános iskolák végzőseit, hogy jó tanulmányi eredménnyel is bátran válasszanak kétkezi szakmát, melyeknél a gépek, robotok nem tudják helyettesíteni a szakmai tudást, és nagy irántuk a kereslet – hangsúlyozta Lukoviczky György víz-, gáz- és központifűtés-szerelő mester, a Békéscsabai Ipartestület elnöke és Győri Árpád bádogos mester, a testület alelnöke. – Mi azzal tudunk segíteni, hogy gyakorlati képzőhelyeket biztosítunk. Nagyon sok mindent az iskolai tanműhelyben is elsajátítanak a diákok, de más a napi szakmai élet sűrűjében a tapasztalatszerzés, a problémamegoldás. Az is lényeges, hogy csak mestervizsgával rendelkezők oktathatnak tanulót.

Lukoviczky Györgynek jelenleg is van tanulója, Domokos Dániel Békésről jár át a mesterhez. Igyekvő, szorgalmas, kíváncsi a szakmai fogásokra.

– Több tanulómból nagyon jó vállalkozó lett, akik közmegelégedésre végzik a munkájukat, és ma már szintén foglalkoznak tanulókkal – hangsúlyozta Lukoviczky György. – Büszke vagyok arra, hogy közülük legutóbb Orbán Róbert tette le a mestervizsgát. Már közelítek a nyugdíjhoz, de addig is szeretném átadni a tudásomat.

Íves ablakpárkányt készítenek a tanulók a mesterrel. Balról Tóth Csaba, Győri Árpád és Hajnal-Papp Krisztofer. Fotó: Imre György

Évekig jelentkezés hiányában nem volt a megyében bádogosképzés, ma már azonban vannak tanulói Győri Árpádnak is, Tóth Csaba és Hajnal-Papp Krisztofer. Megérezték és megszerették a műhely illatát, látják, hogy maradandót, szépet, értéket lehet alkotni ebben a szakmában is.

–  Nagyon pozitívan változott a szülők hozzáállása, amikor gyermekükkel a pályaválasztásról döntenek – mondta Győri Árpád. –  Egyre többen a kétkezi, illetve ezen belül a hiányszakmák irányába igyekeznek terelni gyermeküket, és ebben partnerek a pedagógusok is. Mindezt erősíti, hogy a szakképesítést igénylő szakmákban jelentős béremelés történt. Nagyon sok cégnél ezenfelül is különböző juttatásokat biztosítanak. Akik hiányszakmát tanulnak, a havi 50-60 ezer forintos ösztöndíjat is elérhetik.

A Békéscsabai Ipartestület mesterei sok olyan szakmában biztosítanak gyakorlati képzőhelyet, melynél a bizonyítvány hároméves szakközépiskolai tanulmányokkal megszerezhető. Az első évben még a tanműhelyben zajlanak a gyakorlatok, de már év végén, nyáron kikerülnek a mesterekhez. Ezt követően pedig heti váltásban tanulják az iskolában az elméletet, a külső helyszíneken pedig a gyakorlatot.

Lukoviczky György és Győri Árpád kiemelte, szolgáltató szakemberekre, kétkezi iparosokra egyre inkább szükség van, és ez még inkább így lesz a jövőben. Aki komolyan veszi a munkáját, biztos megélhetést biztosíthat családjának, előreléphet, karriert építhet, vagyis, jól érezheti magát a szakmájában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!