áttekintés

2019.09.04. 05:56

Az együttműködés lehetőségeiről tárgyal Párizs és Moszkva

A regionális válságok és a fegyverzetellenőrzés kérdéseire kiterjedő „együttműködés lehetséges útjairól” folytatott telefonos megbeszélést kedden Florence Parly francia és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölték Párizsban.

A francia védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a két miniszter „áttekintette a fegyverzetkorlátozás, valamint az ukrajnai, a közel-keleti, a Perzsa-öböl menti és a Közép-afrikai Köztársaságban zajló válságok kérdéskörét”.

A felek azokat a témákat vették sorra, amelyekre Florence Parly és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter visszatérnek majd jövő hétfői moszkvai látogatásukon„ – fűzte hozzá a nyilatkozat.

Emmanuel Macron francia államfő augusztus végén kijelentette, hogy ”újra kellene gondolni az Oroszországhoz fűződő viszonyt„ és ”feltárni a közeledés módjait„, Macron ugyanakkor feltételeket is szabott.

Franciaország mindenekelőtt azt várja, hogy sikerüljön előrelépést elérni az ukrajnai válság rendezésében, amely mérgezi a Moszkvához fűződő viszonyt, amióta a Krím félsziget 2014-es elcsatolása miatt az Európai Unió büntetőintézkedéseket hozott Oroszországgal szemben.

A francia államfő múlt hét elején bejelentette, hogy a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – szeptemberben felújítják tanácskozásaikat a kelet-ukrajnai válság feloldására, és csúcstalálkozót szerveznek a következő hetekben konkrét eredmények elérése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában