Egyetértésben

2024.04.09. 20:23

Azbej Tristan: a magyar és olasz kormány szuverén és erős nemzetállamok Európáját támogatja

az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár kétnapos római útja során kedden Edmondo Cirielli külügyminiszter-helyettessel a közös afrikai szerepvállalásról, az üldözött keresztények megsegítéséről és a közelgő európai parlamenti választásokról egyeztetett.

MW

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelõs államtitkár beszél a Magyar Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar és olasz kormány szuverén és erős nemzetállamok Európáját támogatja - nyilatkozta Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár az MTI-nek kétnapos római kormányzati és egyházi egyeztetései végén Rómában kedden.

Azbej Tristan elmondta, hogy az Edmondo Cirielli külügyminiszter-helyettessel a közös afrikai szerepvállalásról, az üldözött keresztények megsegítéséről és a közelgő európai parlamenti választásokról egyeztettek.

Egyetértettünk abban, hogy kulcsfontosságú, hogy azok a felfogású politikai erők erősödjenek meg, melyek az olasz és a magyar kormány által erőteljesen és következetesen képviselt Európa-képet támogatják

- hangoztatta.

Hozzátette, mindez olyan Európai Uniót jelent, amelyben szuverén és erős nemzetállamok működnek együtt, és ahol a tagállamok szuverenitását nem próbálja csökkenteni zsarolással és más módszerekkel a brüsszeli bürokrácia és politika, olyan Európai Uniót, mely megvédi magát a migrációtól, és versenyképes a nemzetközi térben.

Az Edmondo Ciriellivel tartott megbeszélés alkalmat adott "a politikai meggyőződések és célkitűzések összevetésére az Európai Unió szerepéről a nagyvilágban, különösen Afrika és a Közel-Kelet válságövezeteiben és a fejlődő országokban".

Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéspolitika terén Róma és Budapest "nagyon erős és szoros közös pontokkal bír".

Az olasz és a magyar kormány is azt vallja, hogy az illegális migrációt nem menedzselni kell, hanem meg kell állítani. Közösen valljuk, sőt közösen építjük úgy a nemzetközi támogatáspolitikánkat, hogy a leghatékonyabb és legemberségesebb módon, helybevitt támogatásoknak köszönhetően, a migrációt tudjuk mérsékelni

- jelentette ki az államtitkár.

Hozzátette, az olasz kormánynak is fontos, hogy az afrikai emberek megkapják azt a támogatást, amellyel a szülőföldükön tudják megteremteni maguknak a hosszútávú jövőt, elvándorlás nélkül.

Azbej Tristan az olasz kormány képviselőivel ismertette Magyarország afrikai szerepvállalását, kiemelten a Száhel-övezetben, amelynek keretében Csádban a Hungary Helps képviseletet nyitott, ahonnan humanitárius, fejlesztési és béketámogató tevékenységet végez.

A két ország és kormány vallotta keresztény értékközösséget bizonyítja, hogy Magyarországhoz hasonlóan Olaszország is szívén viseli és fontos ügynek tekinti az üldözött és kisebbségben élő keresztények támogatását. Ezzel a céllal Magyarország a világon elsőként, 2016-ban hozott létre kormányzati egységet, a római kormány tavaly nevezett ki különmegbízottat, aki a vallásszabadságért és az üldözött keresztényekért felelős. Utóbbi, Davide Dionisi szintén egyeztetett Azbej Tristannal.

"Megállapodtunk, hogy az értékközösséget közös tettekre váltjuk" - mondta Azbej Tristan, hangsúlyozva, hogy Hungary Helps és az olasz partnerszervezet, az AICS elkezdte az egyeztetést.

A Szuverén Máltai Lovagrend római székhelyű nemzetközi központjában Azbej Tristan a magyar kormány nevében köszönetet mondott Riccardo Paterno di Montecupo nagykancellárnak a magyar állam és a keresztény egyházak, valamint a keresztény hitelvű szervezetek, köztük kiemelten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közötti partnerségért, amely kiterjed a szociális, egészségügyi és az oktatási területre, és a nemzetközi segítségnyújtásra is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps partnere Szíriában és Kenyában is.

A nagykancellár is köszönetét fejezte ki a Hungary Helps közreműködéséért Libanonban, és azt szorgalmazta, hogy a 2019-ben megkötött sikeres együttműködés a jövőben is folytatódjék.

Felmerült az ukrajnai háború és a gázai konfliktus civil áldozatainak humanitárius megsegítése.

Michael Czerny bíboros, a Szentszék nemzetközi fejlesztési politikáért felelős tárcavezetője szintén elismerését fejezte ki a magyar kormánynak a keresztény elvű szervezetekkel és egyházakkal való együttműködéséért szerte a világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában