Csatlakoztak

2024.03.07. 23:22

Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

MW

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert hallgatja a washingtoni külügyminisztérium Benjamin Franklin termében, miután letétbe helyezte országa NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányait 2024. március 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jess Rapfogel

 Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikával. 

"A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak" - mondta Blinken. "A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként" - fűzte hozzá. 

"Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk"

 - mondta Blinken. 

Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A svéd miniszterelnök "a szabadság győzelmének" nevezte országa belépését a védelmi szövetségbe. 

A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával "az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek". 

"A NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain" 

- áll az amerikai elnök hivatalának közleményében. 

Svédország zászlaját hétfőn fogják felvonni a NATO brüsszeli székhelye előtt a másik 31 tagállam mellé. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd NATO-csatlakozás alkalmából kiadott nyilatkozatában "történelmi napról" beszélt. Mint mondta, Svédország a jövőben az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelye által biztosított védelem alatt áll, ami "a szövetségesek szabadságának és biztonságának abszolút garanciája". Hozzátette, hogy Svédország csatlakozása a NATO-t is erősebbé teszi tekintettel arra, hogy az ország hatékony hadsereggel és fejlett hadiiparral bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában