Böjt mindenkinek

2024.03.18. 09:49

A muszlim tanulók miatt megtiltották a többi diáknak, hogy ramadán alatt igyanak az iskolában

Egy németországi általános iskola tanárai megtiltották az iskola ötödik osztályosainak, hogy vizet igyanak az osztálytermeikben, tekintettel arra, hogy az osztályban három muszlim gyerek tanul, akik a ramadán miatt böjtölnek.

MW

Egy utcában félholdokkal, csillagokkal és kivilágított Happy Ramadan felirattal emlékeztet a ramadán szent hónapjának kezdetére Frankfurtban

Forrás: AFP

Fotó: Hesham Elsherif

Az esetről a NIUS című német lap számolt be, miután az egyik édesapa is nyilatkozott, akinek gyereke az érintett osztályba jár.

Vacsoránál mindig megbeszéljük, hogyan telt a nap. Megkérdeztem a lányomat, hogy mi volt az iskolában. Akkor elmondta, hogy két tanár megtiltotta a tanulóknak, hogy az órán igyanak, mert a 27 gyerekből három böjtöl. Normális esetben a gyerekeknek az asztalon van a vizespalackjuk, és ha szomjasak, akkor ihatnak az órán

– mondta az édesapa, majd így folytatta:

Furcsának találtuk ezt az egészet. Egyrészt az ötödik évfolyamos gyerekek 10 és 11 évesek. De még a vallásos muszlimok számára is csak 14 éves kortól érvényes a böjtölési kötelezettség. Az pedig, hogy 24 gyereknél három gyereket kell figyelembe venni, amikor az alapvető fizikai szükségletekről van szó, ez egy furcsa beavatkozás.

A férfi és a felesége mindenesetre arra biztatta a gyereket, hogy igyon, ha szomjas. Az iskola nem volt hajlandó kommentálni a történteket a sajtónak. Mint ismert, a ramadáni böjtöt tartó muszlimoknak a nappali órákban tartózkodniuk kell minden étel vagy ital fogyasztásától, beleértve a vizet is – írja a V4NA.

Egy hete Olaf Scholz szövetségi kancellár megnyitotta a böjti hónapot. 

A politikus egy csaknem négyperces beszédben fordult muszlim társaihoz, és áldott ramadánt kívánt nekik. 

Hogy minden böjtölő megszólítva érezze magát a beszédében, a jó hírt nemcsak németül, hanem törökül és arabul is el lehetett olvasni.

Frankfurtban és Kölnben a városvezetők úgy döntöttek, hogy ünnepi kivilágítást kapnak a városok a ramadán alatt.

Caro Wissing író pedig egy egész véleménycikket tett közzé az interneten, amelyben kifejti, miért jött el az ideje a német ramadánnak. A cikk szerint nem kérdés, hogy a hajnaltól alkonyatig tartó muszlim böjt Németország része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában