OGY

2024.02.08. 23:58

Orbán Viktor benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény módosításáról szóló javaslatot

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

"A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni" - áll a kormányfő által jegyzett törvényjavaslat indoklásában, amely az Országgyűlés honlapján olvasható. 

Az indoklás azt is leszögezi:

 Magyarországon a gyermek a legfontosabb, a gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. "Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem!"

 - áll az indoklásban. 

"Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak" - olvasható az alaptörvény módosításáról szóló javaslat indoklásában. 

A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában