Balul sült el

2024.01.14. 11:37

Tízéves a baloldali összefogás – ünnepelhetnének, ha lenne mit (videó)

Tíz éve, hogy első alkalommal összefogtak egymással a magyar baloldal pártjai. A 2014-es választásokon annyit tudtak elérni, hogy az összefogás kapta a második legtöbb szavazatot, de a Fidesz–KDNP-t nem tudták megközelíteni, ahogyan ez azóta sem sikerül nekik – írja a jubileum kapcsán a Magyar Nemzet.

MW

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (k), Móricz Eszter, a kormányváltó erők helyi képviselőjelöltje, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke (b-j) az ötpárti ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján, az újpalotai vásárcsarnoknál 2014. április 5-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzet felidézi, hogy napra pontosan tíz éve, 2014. január 14-én alakult meg a baloldali értelmiségének javaslatára a baloldali összefogás, amikor is az MSZP, a DK, az Együtt, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy

megbuktatják a Fidesz–KDNP-t és Orbán Viktort. Ez olyannyira nem sikerült, hogy azóta háromszor is kétharmaddal nyert a kormánypárt.

Emlékeztetnek, hogy alig két hónappal a megalakulás után már nevet is váltottak, azért, hogy a választók ne keverjék össze őket a hasonló nevű Összefogás Párttal, így a 2014. április 6-i országgyűlési választásokon a Mesterházy Attila vezette szervezet már a Kormányváltás név alatt kezdte meg pályafutását.

Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is biztosak voltak a győzelemben, előbbi még azt is kijelentette, hogy nem zárja ki az elsöprő,  kétharmados baloldali győzelmet.

A választáson a pártszövetségnek végül sikerült 38 országgyűlési mandátumot szereznie, ezzel a legnagyobb ellenzéki csoportosulás lett, de mindez így is kellemetlenül kevés volt a Fidesz–KDNP kétharmados győzelmével szemben – idézi fel a cikk.  

A pártszövetség a választásokat követően felbomlott, a 2014-es európai parlamenti választáson a baloldali pártok már külön indultak, de az összefogás ideáját azóta sem tudták elengedni. A következő évben Mesterházy Attila egy interjúban bevallotta, a választás előtt már fél évvel biztos volt benne, hogy nem fognak nyerni, a vereség üzenetével azonban nem tudtak volna kampányolni.

A baloldal azóta hangos a belső problémáktól, az elmúlt évekhez hasonlóan a baloldali pártok továbbra is különböző együttműködési formációkról, indulási forgatókönyvekről, lehetőségekről ötletelnek és vitáznak – annyit változott, hogy immáron nem az eltűnőfélben lévő MSZP, hanem Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció határozza meg a kormányváltónak szánt programokat.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az alábbi, a Facebookon közzétett videóban emlékeztetett az évfordulóra:

A Magyar Nemzet teljes cikkét ITT tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában