Ukrán válság

2024.01.23. 07:10

Németország katonai helikoptereket szállít Ukrajnának (videó)

699. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A német fegyveres erők „Sea King MK41” helikoptere

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Németország katonai helikoptereket szállít Ukrajnának

Németország katonai helikoptereket szállít készleteiből Ukrajnának – jelentette be Boris Pistorius német védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint hat darab Sea King többcélú közepes helikoptert, a hozzávaló felszereléssel és alkatrészekkel adnak át a kijevi vezetésnek a német hadsereg (Bundeswehr) állományából. Németország vállalta a pilóták kiképzését is.

A döntést az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Rammstein formátumban tartott értekezletén hozták nyilvánosságra.

„A Sea King egy bevált és erős helikopter, amely az ukránoknak több területen is hasznára lesz: a fekete-tengeri felderítésben egészen katonák szállításáig bezárólag. Ez az első ilyen jellegű német szállítmány” – húzta alá Pistorius.

A német tárcavezető beszélt arról is, hogy a légvédelem elsődleges fontosságot élvez az ukrán lakosság és infrastruktúra megóvásában, ezen felül fokozni kell a hadiipari termelést is.

A német védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrajnai háború kitörése óta Berlin nagyjából hatmilliárd euró (2300 milliárd forint) értékben szállított hadfelszerelést Ukrajnának.

Német pénzügyminiszter: Berlin nem képes egyedül fenntartani Ukrajna védelmi képességeit

Németország hosszú távon nem képes egyedül fenntartani Ukrajna védelmi képességeit, másoknak is növelniük kell kétoldalú alapon nyújtott hozzájárulásaikat – jelentette ki kedden Christian Lindner német pénzügyminiszter.

LINDNER, Christian
Christian Lindner német pénzügyminiszter 
Fotó: Gian Ehrenzeller / Forrás: MTI/EPA/Keystone

„Nem fogadható el az, hogy Németország többet tesz Ukrajna megsegítésére, miközben mások kevesebbet tesznek” – hangoztatta Lindner a Német Gazdaság Kelet-európai Egyesületének (OAOEV) rendezvényén, azt is követelve, hogy európai uniós szinten a terheket osszák el egyenlően.

Lindner szerint Ukrajna készen áll az EU-tagságra, és rendszere összhangban is van az európai értékekkel, bár még reformokra van szükség, hogy beindulhassanak a beruházások a magánszektorban. 

„Sok feltétel teljesítésére van még szükség ahhoz, hogy a magánszektor kezdeményezései sikerrel járhassanak” – tette hozzá.

Ukrán légierő: Oroszország újabb légitámadást indított Ukrajna ellen

Oroszország újabb rakétákat indított területéről Ukrajna ellen a kedd reggeli masszív támadást követően napközben, emiatt több megyében légiriadót rendeltek el – közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A beszámoló szerint a légierő kora délután azt észlelte, hogy az oroszországi Lipeck terület felett egy Tu-22M3 repülőgép rakétákat lőtt ki Ukrajnára.

Néhány perccel később több rakéta fellövését észlelték az oroszországi Kurszkk régióból. A rakéták az ukrajnai Szumi megye felé haladtak. Az Ukrajna északkeleti részén fekvő régiót ily módon egy nap alatt a második rakétatámadás érte. A helyi kormányzói hivatal a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy a reggeli támadás következtében Sosztki településen létfontosságú infrastrukturális objektumokban keletkeztek károk; személyi sérülésekről nem tettek jelentést.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon közölte, hogy nem erősítették meg neki azt a korábbi értesülést, amely szerint a fővárost ért reggeli támadásban egy ember meghalt. Az ukrán katasztrófavédelem a Facebookon azt írta, hogy 22-en sérültek meg a Kijevet ért támadásban, és egy kórházba szállított  sérült a klinikai halál állapotában van. A városban keletkezett tüzeket eloltották. Klicsko arról is tájékoztatott, hogy a főváros Szvjatosinszkij kerületében evakuálták egy lakóházból az embereket, mert egy fel nem robbant rakétarobbanófejet találtak ott.

KLICSKO, Vitalij
Vitalij Klicsko kijevi polgármester 
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere a Telegramon arról adott hírt, hogy a város egy része áramszolgáltatás, fűtés és víz nélkül maradt az orosz rakétatámadás nyomán. A nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában pedig hackertámadás miatt szakadt meg a melegvízellátás és fűtés egy lakónegyedben a helyi szolgáltató közlése szerint.

Szerhij Najev, az ukrán egyesített erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy az ország északi részében szolgálatot teljesítő ukrán katonák megsemmisítettek egy orosz robotrepülőgépet.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 378 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 22 orosz harckocsit és 51 tüzérségi rendszert.

Az orosz védelmi minisztérium ukrán hadiipari üzemekre mért csapásról számolt be

A tárca szerint a csapás elérte célját, az összes kijelölt létesítményt találat érte. Megsemmisült az ukrán Liman operatív-taktikai csoport vezetési pontja, és az orosz erők a limani frontszakaszon kedvezőbb elülső állásokat foglaltak el.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők kijevi és harkivi létesítményeire mért csapások nem nevezhetők válaszlépésnek Donyeck vasárnapi ukrán ágyúzására, amelynek következtében 27 ember meghalt, és további 25 megsebesült. Az elnöki sajtótitkár azt állította, hogy az orosz hadsereg a „különleges hadművelet” során nem sújtott le szociális létesítményekre, lakónegyedekre és civilekre.

Ez az, ami gyökeresen megkülönbözteti a mi hadseregünket a kijevi rezsim hadseregétől

– hangoztatta Peszkov.
A moszkvai napi katonai összesítés értelmében az orosz haderő két frontszakaszon tíz ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán, közülük hatot Kupjanszk, négyet pedig Liman térségében. Az ukrán fél veszteségét az érintkezési vonal mentén a minisztérium mintegy 755 főben nevezte meg, akik közül a legtöbben, több mint 280-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, egy HIMARS-rakétát, valamint 56 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil életét vesztette.
A jekatyerinburgi körzeti katonai bíróság terrorcselekmény-kísérlet címén ötévi szabadságvesztésre ítélt egy cseljabinszki lakost, aki tavaly megpróbált felgyújtani egy helyi hadkiegészítő parancsnokságot. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) keddi közleménye szerint az elítélt egy ukrán nacionalista szervezet tagja.
A RIA Novosztyi kedden közölte, hogy az ukrán hadiflottának az Oroszországhoz csatolt Szevasztopolban maradt összes hajóját leselejtezték. Eddig a járművek mintegy kétharmadát használták fel kohászati nyersanyagnak vagy tüzérségi célpontnak.
Az ukrán flottának a RIA Novosztyi katonai forrása szerint 2014-ben mintegy 40 hajója volt, ezeknek a felét 2023-ig a szevasztopoli hadikikötőben őrizték.

Óriási csapás érte Ukrajna hadiipari komplexumát

Az orosz fegyveres erők (AF) nagy pontosságú fegyverekkel csoportos csapást mértek ukrán hadiipari komplexumokra – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Ma reggel az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú légi és földi precíziós fegyverekkel több csapást hajtottak végre, az ukrán fél rakétákat, lőszereket és robbanóanyagokat gyártó létesítményei ellen. Minden kijelölt létesítményt eltaláltak

– közölték.

Ismét légicsapások érték Kijevet és Harkivot, többen meghaltak

Az orosz erők keddre virradóra ismét légicsapásokat intéztek az ukrán főváros, Kijev és a kelet-ukrajnai Harkiv város ellen, legkevesebb hatan meghaltak, körülbelül 40-en megsebesültek, több lakóház megrongálódott.

A kijevi közigazgatás azt közölte, hogy a fővárost ért támadásban egy ember meghalt, Vitalij Klicsko polgármester pedig 18 sebesültről számolt be.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, a városban öt halottról és 38 sebesültről lehet tudni. Hozzátette, hogy a csapások nyomán összeomlott egy többemeletes ház, és egyelőre nem lehet tudni, hányan rekedtek a romok alatt. A mentés elkezdődött a helyszínen – tette hozzá.

A Dnyiporpetrovszk megyei Pavlovhradot szintén orosz támadás érte a város vezetése szerint, amely egy halálos áldozatról tett jelentést.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden bejelentette, az orosz erők által az éjszaka folyamán kilőtt 41 rakétából 21-et meg tudott semmisíteni az ukrán légvédelem

A NATO 1,1 milliárd dollár értékben írt alá szerződést lőszerbeszerzésről

A NATO 1,1 milliárd dollár (mintegy 385 milliárd forint) értékben írt alá szerződés 155 milliméteres tüzérségi lövedék beszerzéséről, hogy támogatni tudja Ukrajnát Oroszország elleni háborújában – jelentette be a NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

Jens Stoltenberg rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: 

az ukrajnai háború kimenetele függ a szembenálló felek rendelkezésére álló lőszerek mennyiségétől.

Ukrajna támogatása alapvető fontosságú, ezért is elengedhetetlen a védelmi ipar kapacitásának növelése, ahogy az európai készletek rendelkezésre állása szempontjából is – mondta.

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

A NATO-főtitkár az országok megnevezése nélkül közölte: a NATO a szerződést négy szövetséges nevében kötötte meg, amelyek vagy továbbadják a lövedékeket Ukrajnának, vagy saját kimerült készleteik feltöltésére használják fel azokat – összegezte.

Elmondta továbbá, a tagországok védelmei miniszterei még a tavasszal megbeszélést folytatnak arról, miként lehet fokozni a tagországok biztonságát a védelmi ipar kapacitásainak fokozásával. A NATO-szabványoknak való megfelelés érdekében további beszerzésekről szóló megállapodások aláírására lesz szükség – hívta fel a figyelmet.

Mindezt annak érdekében tesszük, hogy rendelkezzünk a megfelelő erőkkel ahhoz, hogy Moszkvában ne legyen helytelen számítás vagy félreértés azzal kapcsolatban, hogy készen állunk megvédeni a NATO területének minden centiméterét, és amíg így tesszük, addig nem lesz támadás a NATO területe ellen

– fogalmazott.

Oroszországnak tehát nem lehetnek kételyei afelől, hogy a katonai szövetség szükség esetén megvédi szövetségeseit – húzta alá.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg közölte, a NATO nem lát semmilyen közvetlen katonai fenyegetést Oroszország részéről a szövetség egyetlen tagjával szemben sem, de fenntartja elrettentő erejét. Ezt nemcsak a lőszerbeszerzés szolgálja, hanem egyebek mellett az is, hogy ezen a héten az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlata kezdődik – tájékoztatott.

Információk szerint a szerződés keretében az érintett országok mintegy 220 ezer tüzérségi lőszert vásárolnak, az első szállítások 2025 végén várhatók.

Támadás érte az infrastruktúrát Szumiban

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre egy kritikus infrastruktúra ellen január 23-án reggel a Szumi területén lévő Sosztka városában – jelentették a regionális hatóságok.

Találat ért egy gázvezetéket Harkovnál

Találat ért egy gázvezetéket Harkov határában 2024. január 23-án, amikor Oroszország légitámadást indított a terület ellen. A légitámadás következtében két ember meghalt, négyen megsebesültek.

Nagyszabású orosz támadás

Január 23-án Oroszország nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Az ukrán fegyveres erők a 41 támadó rakétából 21-et lelőttek – írja a Kyiv Independent.

Befejeződött a rakéta teszt

Oroszország befejezte a drónok elleni rakéták tesztelését – közölte a RIA Novosztyi egy jól értesült forrás alapján.

„Várható, hogy a közeljövőben szolgálatba állítják a légvédelmi rakétarendszereket, amelyek harci szolgálatot teljesítenek a háborús övezetben” – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

A forrás kifejtette, hogy a rakétákat elsősorban kis UAV-k, quadrocopterek, valamint FPV drónok megsemmisítésére tervezték, amelyeket aktívan használnak majd az ütközővonalon felderítésekre és támadásokra is.

Megsemmisült egy katonai egység a Dnyeper partján

A Dnyipro csapatcsoport tüzérei megsemmisítettek egy ukrán egységet a Dnyeper jobb partján lévő erődítményben – számolt be róla az Orosz védelmi minisztérium.

Pontosították, hogy a támadást egy pilóta nélküli légi jármű segítségével hajtották végre.

Oroszország előrenyomult Donyeck területén

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) előrenyomultak a Donyecki Népköztársaság területén található Kurakhovo település irányába – ahonnan az ukrán csapatok lövöldözték Donyecket – mondta Denis Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője.

Elektronikus hadviselés Krasznolimanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megkezdték az elektronikus hadviselési (EW) rendszerek tesztelését Krasznolimanszk irányában, valamint Bahmut térségében – jelentette be a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese, Andrej Marochko – írja a RIA Novosztyi.

Robbanások Pavlogradban

Robbanások történtek a Dnyipropetrovszk régiójában található Pavlograd városában – számolt be a Hét tükre című kiadvány a Telegramon.

A történtekről nem közöltek egyéb részleteket. Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint az egész régióban légiriadót rendeltek el.

A NATO-nak készen kell állnia egy Oroszország elleni háborúra

Egy magas rangú NATO-tisztviselő kijelentette, hogy Európában az embereknek fel kell készülniük egy teljes háborúra Oroszországgal a következő két évtizedben – írja a Magyar Nemzet. Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke a NATO védelmi vezetőinek brüsszeli találkozóját követően újságíróknak azt mondta, hogy a kormányoknak meg kell kezdeniük az előkészületeket, és nagy léptékben kell mozgósítani a civileket.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

Rakétacsapás érte Kijevet

Rakéta csapódott be Kijev Szvjatosinszkij kerületében, a közelben lévő autók kigyulladtak – közölte Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon. A kár mértékét vizsgálják.

Német védelmi miniszter: fel kell készülnünk egy Oroszországgal szembeni háborúra

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint Berlinnek fel kell ismernie az Oroszországgal való katonai konfliktus veszélyét.

PISTORIUS, Boris
Boris Pistorius német védelmi miniszter 
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

„Ez kevésbé arról szól, hogy konkrétan fel kell készülni egy támadásra” – mondta a miniszter a ZDF műsorában, hozzátéve, hogy Németországnak fel kell fegyverkeznie és jelenleg ezt teszik a NATO-szövetségesekkel együtt.

Hazaárulással vádoltak meg egy orosz fotóst

Az orosz FSZB nyomozói hivatalosan vádat emeltek Grigorij Szkvorcov permi fotós és zenész ellen egy hazaárulási büntetőügyben indított nyomozás részeként – írta a TASZSZ. 

A bűnüldöző szervek titkos anyagokra hivatkozva nem részletezték a Szkvorcov elleni büntetőeljárás egyéb részleteit – írta a portál. Szkvorcovot tavaly novemberben tartóztatták le, hétfőn pedig meghosszabbították a letartóztatási idejét.

Ádáz harcok Bahmutnál

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn nehéz helyzetről számolt be a frontvonalakról.

Szirszkij szerint különösen Bahmut térségében dúlnak ádáz harcok. „A helyzet rendkívül feszült, és azt intenzív tüzérségi-, aknavető- és harci dróncsapások, valamint rohamok jellemzik” – írta Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy a térség további védeleméről egyeztetett a helyi zászlóaljparancsnokokkal.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában