Hosszú a lista

2024.01.28. 11:52

Ezek voltak eddig Karácsonyék legsúlyosabb ügyei

Az Origo összeállításában bemutatja, milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak Karácsony Gergely nevéhez.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A hídpénzbotrány, azaz a Lánchíd körüli botrány nem az első gyanús ügy Budapesten a dollárbaloldal körül. Városház-gate, guruló dollárok, parkolási ügyek – emlékeztet az Origo.

A portál felidézi, hogy az elmúlt napokban ismét a Lánchíd kétes felújítása került a középpontba, miután kiderült, nagy valószínűséggel nem a véletlen műve, hogy a korábbi tenderhez mérten ötmilliárd forinttal nőtt a projekt költsége. Az újabb baloldali botrányban felmerült Vig Mór neve is, aki annak a Vig Dávidnak a testvére, aki több szálon kapcsolódik a magyar baloldalhoz és a Soros-hálózathoz.

Ez azonban nem az első korrupciógyanús eset a fővárosban, mióta Karácsonyék átvették a Városháza vezetését.

A 2022-es év egyik legnagyobb botránya a 2021 végén kiderült Városház-eladási ügy volt. Egy Anonymus-maszkos alak juttatott el videókat több szerkesztőségnek, amelyben

arról beszélt, hogy Karácsony Gergelyék eladnák a budapesti Városházát.

Ebben a videóban már hangfelvételeket is megosztott, amelyekben újabb és újabb információk és nevek bukkantak fel, és egy elképesztő ingatlankorrupciós hálózat kezdett körvonalazódni, milliós kenőpénzekkel és milliárdos haszonnal.

A nyilvánosságra került információk szerint a Városházát Karácsonyék negyvenmilliárd forintért akarták dobra verni. 

De szintén 2022-ben látott napvilágot az is, hogy

2016-ig nyúlnak vissza a zuglói parkolási botrány szálai.

Már javában Karácsony Gergely vezette a kerületet, amikor a XIV. kerület a fizető parkolás bevezetése mellett döntött. Mindez azért került ismét a közvélemény elé, mert az év elején derült ki, hogy a szocialista politikusokra terhelő vallomást tévő Fuzik Zsolt annak a SiS Parking Kft.-nek az irányítója, amely a C–Ware konzorcium tagja is.

Ezek a cégek játszottak központi szerepet a zuglói parkolási botrányban.

Az Origo összeállításában rámutat, hogy az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter, az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltje elszólta magát, vagy tudatosan tett említést arról, hogy az általa alapított MMM még júniusban, tehát, jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból.

Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amely az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt.

Tavaly november 17-én látott napvilágot az a részjelentés, ami bizonyította, hogy nagyságrendileg hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból. Azonban idén január 25-én világossá vált, hogy még ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

Tavaly júniusban aztán újabb elemekkel bővült a botrány: a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozta a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A dátumból az is kiderül, hogy a befizetések bőven az előválasztási és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.

A cikk folytatása a részletekkel IDE kattintva olvasható.

Karácsony a járműbeszerzésekről is lódított

Karácsony Gergely több ízben hencegett azzal, hogy főpolgármestersége alatt növelte a BKV járműflottáját, trolik, villamosok és buszok érkeztek a fővárosba. A főpolgármester dicsekvő posztjaiban elfelejtette megemlíteni, hogy a járműflotta gigantikus bővítése a Fidesz–KDNP vezetése alatt kezdődött el - emeli ki a Magyar Nemzet.

Az elmúlt évtizedben 1048 új busz érkezett, ebből mindössze 281 busz beszerzését indította el a mostani városvezetés. Eddig 73 villamos és 108 trolibusz érkezett, a Budapesti Közlekedési Központ a Magyar Nemzetnek megküldött táblázata szerint azok a járműbeszerzések is Tarlós István korábbi főpolgármester nevéhez fűződnek. A jobboldali vezetés idején csak a 4-es metróra érkezett 37 darab metrószerelvény beszerzését írhatja fel saját számlájára Demszky Gábor korábbi főpolgármester. Összegzésképpen: az elmúlt tíz év alatt 1266 új jármű állt forgalomba Budapesten.

A lap felidézi: 

Tarlós István korábbi főpolgármester egy szinte teljesen lepusztult BKV-járműparkkal vette át a főváros vezetését 2010-ben. A fideszes többségű városvezetés mindössze Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármestertől 37 darab új metrószerelvényt örökölt az új 4-es metró vonalára. Tarlós István alatt alakult meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Vitézy Dávid vezetésével. Ekkor kezdődött meg a közlekedési vállalatnál minden idők legnagyobb járműcseréje. Az első 150 új autóbusz már 2013-ban a fővárosi utakra került, azóta összesen 1048 busz érkezett Budapestre.

A cikk folytatását ITT olvashatja el.

Egyre rosszabbak a főpolgármester esélyei

A hatalmas, 2022-es választási vereség után egyre kevésbé jól hangzó szólam a teljes ellenzéki összefogás a Mandiner elemzése szerint, miközben egyre csak sokasodnak Karácsony Gergely kihívói. Komoly ellenfél lehet az egykori BKK-vezér és közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid, aki ugyan még nem jelentette be, hogy elfogadja az LMP felkérését a főpolgármester-jelöltségre, ám most aligha képzelhető el, hogy Ungár Péterék végül beállnak Karácsony Gergely mögé.

A Jobbik Brenner Koloman személyében már bejelentette saját aspiránsát. Ő a Lánchíd-­beruházás körüli anomáliák miatt fővárosi vizsgálóbizottságot javasol felállítani. Karácsony Gergely kinevette, a Fidesz támogatja a kezdeményezést, a többiekről egyelőre nem tudni. 

A Momentum eközben a Mandiner szerint kettős játékot játszik, ugyanis miközben a DK után tavaly ő is beállt a Párbeszéd extárselnöke mögé, továbbra sem szívesen kerülnének ismét közös listára Gyurcsány Ferenc pártjával. Sőt, több kerületben az LMP-hez hasonlóan önálló polgármesterjelölteket jelentettek be.

Eközben továbbra is ott lebeg Karácsony feje felett az 500 millió forintos, dollár és euró formájában adománygyűjtő ládikákban kikötő támogatások botránya. Emiatt például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sem hajlandó felkerülni a plakátjaira.

A Mandiner forrásai szerint nemcsak a protesztpártnál zabosak a folyamatban lévő nyomozások tárgyát képező, titokzatos előválasztási „jótékonyság” miatt: az LMP, az MSZP és a DK sem nézte jó szemmel a fejleményeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában