Mozgalmas év

2023.12.27. 07:05

Ezek voltak az idei legfontosabb döntések a parlamentben

A Magyar Nemzet összeszedte, milyen fontos törvényeket fogadott el ebben az évben az Országgyűlés.

MW

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Idén is fontos döntések születtek a parlamentben. Az Országgyűlés idei utolsó ülésén a képviselők például megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt, valamint ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt - ismerteti a lap.

Továbbá létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, és már az önkormányzati, valamint az európai parlamenti választások vonatkozásában is börtönbüntetéssel sújthatják azokat a jelölteket, illetve az érintett jelölő szervezetek tisztségviselőit, akik külföldről érkező támogatást használnak fel.

Ugyancsak az utolsó ülésnapon megszavazta a parlament a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokat, amely az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazza, valamint meghatározza külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit. 

A képviselők megszavazták a Mi Hazánk javaslatát, ami átalakítja a fővárosi választási rendszert, így már a jövő évi önkormányzati választáson visszatérnek Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz, és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

Az elmúlt években szinte már szokássá vált, hogy a parlament még a tavaszi ülésszak során szavaz a következő évi költségvetésről. Idén sem volt ez másképp, miután júliusban a kormánypárti többség elfogadta a 2024-es büdzsét. 

A költségvetés mellett az Országgyűlés júliusban fogadta el a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést. 

A tavaszi ülésszak során az Országgyűlés egyik legfontosabb döntése a békepárti határozat elfogadása volt. Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyújtotta be a javaslatot, ami kifejezi hazánk elkötelezettségét a béke mellett, elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában