Ukrán válság

2023.12.14. 07:38

A magyarok többsége nemet mond Ukrajna EU-csatlakozására

Tízből hat magyar (58 százalék) egyetért azzal, ha a magyar kormányfő megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Tanácsban. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar lakosság kétharmada (67 százalék) Ukrajna Európai Unióba történő felvétele helyett egyelőre csupán partnerségi megállapodást kötne a háborúban álló országgal.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Ezen a héten tárgyalhatják Brüsszelben az Európai Tanács ülésén a tagállamok az Európai Unió Ukrajnával történő bővítésének lehetőségét. A Magyar Társadalomkutató Kft. ezért időszerűnek érezte megvizsgálni a magyar felnőtt lakosság álláspontját Ukrajna esetleges csatlakozásáról, valamint azt is, hogy mi a véleményük a magyar miniszterelnök álláspontjáról a kérdésben.

 

Mint írják, a magyarok Ukrajna uniós csatlakozásával szembeni ellenérzését támasztja alá, hogy 

a többség, öt magyar lakosból három (58 százalék) támogatja, hogy Orbán Viktor megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és még a magyar miniszterelnökkel szinte semmiben egyet nem értő baloldali pártok szavazóinak több mint harmada (35 százalék) is ezen a véleményen van.

A kutatás azt találta, hogy még ennél is nagyobb arányban, a magyar lakosság kereken kétharmada (67 százalék) nem tartja aktuálisnak Ukrajna Európai Unióhoz történő csatlakozását, ami helyett egyelőre partnerségi megállapodás megkötésével értenének egyet. 

A teljes kutatás ITT érhető el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában