Ukrán válság

2023.12.13. 08:40

Orbán Viktor: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna (videó)

A kormány álláspontja, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba nem szolgálja sem Magyarország, sem az unió érdekeit – fogalmazott a miniszterelnök szerdán a Parlamentben.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is – ismerteti a Magyar Nemzet.

– Ukrajna EU csatlakozásáról érdemi vita lehet a parlamentben. Ez nem csak Magyarország, hanem egész Európa sorsát befolyásolja – jelentette ki Orbán Viktor az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat vitájában. A kormányfő szerint a kérdésben

az EU fejjel megy a falnak.

Jelezte, hogy Ukrajna négy hónap alatt tagjelölti státuszt kapott az EU-tól, miközben nem teljesítette az ahhoz kapcsolódó elvárásokat. A kormányfő emlékeztetett, hogy a kérelem benyújtása és a tagjelölti státusz három-négy év telt el átlagosan.

A közvetítést itt nézheti meg:

– A leplezetlen részrehajlás lerombolja az uniós intézmények tekintélyét. Ilyenkor szükség van a nemzeti parlamentekre, hogy megvitassák Ukrajna EU-csatlakozásának a kérdését – húzta alá Orbán Viktor. Mint mondta, 

a kormány álláspontja, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba nem szolgálja sem Magyarország, sem az unió érdekeit.

„Ha jól figyelem, ami a következő napokban ránk vár Brüsszelben, azt fogják kérni a tagállamoktól, hogy a saját szabályainkat se tartsuk be” – jelezte a miniszterelnök.

Hozzátette: a tagjelölti státusz megadásához a bizottság hét feltételt szabott, az alkotmánybírók kiválasztásának reformját, az igazságügyi főtanács átvilágítását, a pénzmosás elleni fokozott fellépést, a médiaszabadság garantálását, a korrupció és az oligarchák elleni fellépés, valamint a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését.

– Ha megnézzük, hogy áll ebben Ukrajna ügye, a részrehajló bizottság is azt mondja, hogy ebből csak négy teljesült. Azonban ha ezeket megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy egyetlen terület sem teljesült – mutatott rá Orbán Viktor. 

A nemzetközi elemzések szerint az alkotmánybírák kiválasztásának reformjáról szóló törvényt nem hajtották végre, az eljárásról szóló törvényt pedig el sem fogadták. Az igazságügyi főtanács és a bírák kiválasztásának kritériumai sem egyértelműek a miniszterelnök tájékoztatása szerint.

A pénzmosás elleni fellépésben nem születtek meg a szükséges döntések, és senkit sem vontak felelősségre. A bizottság szerint állítólag teljesített média- és sajtószabadság kritériumok úgy állnak, hogy az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot – jelentette ki. Ezt egy háborúban álló ország esetében nem is lehet kifogásolni a miniszterelnök szerint, ám ez nem jelenti azt, hogy nekünk Európában ki kell nevettessük magunkat, hogy azt mondjuk, megvalósul a sajtószabadság. A korrupció, az oligarchák és a nemzeti kisebbségek ügye a bizottság szerint sem valósul meg.

A miniszterelnök leszögezte:

Ukrajnának vissza kell adnia azokat a jogokat, amelyek 2015-ig garantálták a magyarok számára a közösségi élet jogait és feltételeit.

– Ukrajna olyan messze van az uniós tagság feltételeitől, mint Makó Jeruzsálemtől – szögezte le.

Mint mondta, nem volt még példa arra, hogy az EU olyan országgal kezdje meg a tárgyalásokat, amelyik háborúban áll. Jelezte: nem tudni, hogy mekkora most Ukrajna lakossága, és nem világos, hogy az országból menekülők visszatérnek-e.

– A mezőgazdaság és a fuvarozás területén vannak tapasztalataink. Nemzetállami beavatkozásra volt szükség, hogy a zavarokat meg tudjuk akadályozni – ismertette Orbán Viktor. Elmondta, hogy az Ukrajnának jutó uniós források az amerikaiak zsebébe vándorolnak. Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnán kívül minden uniós tagállam nettó befizetővé válna.

– Ha abból indulunk ki, hogy a tagságot komolyan gondolja bárki, és nem egy politikai gesztus, akkor azt kell mondjam, mindez nevetséges, komolytalan – jelentette ki a miniszterelnök, és arra kérte a baloldalt és a nemzeti jobboldalt is, hogy ezt tekintsék nemzeti ügynek, és ne pártkérdésnek.

– Ukrajnát lehet és kell is segíteni, de senki sem akarhatja, hogy közben tönkretegyük Magyarországot – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország nyomás alatt áll, de nem szabad tágítanunk attól, hogy a józan ész talaján maradjunk. – Mindennek rendelt ideje van, Ukrajna uniós tagságának ideje még nem jött el – összegezte felszólalását a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában