Ukrán válság

2023.11.10. 06:20

Az ukrán hadsereg megrongált két orosz hajót a Krímben

625. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán légelhárító egység tagjai a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Maria Senovilla

Orosz védelmi tárca: ukrán drónokat semmisítettek meg a Krím félsziget felett

Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán drónt a Krím félsziget felett, közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki friss háborús beszámolójában.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint – amelyet a RIA orosz hírügynökség idézett – lelőttek egy ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tulai terület légterében, egyet pedig a Brjanszki terület felett is.

Pénteki közleményében a tárca arról is írt, hogy az orosz légierő egy hét alatt 32 HIMARS-rakétát, 12 Storm Shadow és SCALP típusú robotrepülőgépet, két Neptun hajóelhárító rakétát és két JDAM típusú irányított légibombát lőtt le. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét napban a levegőben semmisítettek meg 205 ukrán drónt. 

A közlemény szerint az ukrajnai „különleges hadművelet” kezdete óta összesen 533 repülőgépet, 254 helikoptert, 8791 harci drónt, 441 légvédelmi rakétaegységet, 13 335 harckocsit és más páncélozott járművet, 1183 rakétavetőt, 7040 tüzérségi eszközt és aknavetőt, valamint 15 175 különleges katonai járművet semmisítettek meg.

 Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az ukrán hadsereg Herszon térségében egy hét alatt 505 katonát veszített. 

A Dnyepr orosz hadseregcsoport a Dnyeper bal partján „megsemmisítette” az ukrán haditengerészeti gyalogság 36. dandárjához tartozó egyik alegység katonáit

 – olvasható a közleményben.

Kijev: az ukrán hadsereg megrongált két orosz deszanthajót a Krímben

Az ukrán erők tengeri drónokkal megrongáltak két kis orosz deszanthajót péntekre virradó éjszaka a Krímben – jelentette be az ukrán hírszerzés a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. A közlemény szerint 

az éjszakai hadművelet során az ideiglenesen megszállva tartott Krím területén katonák megtámadták az orosz Fekete-tengeri Flotta két kis kétéltű járművét.

 A hajókon legénység tartózkodott, és páncélozott járműveket is szállítottak - derül ki a közlésből. A kár mértéke egyelőre nem ismert. Ukrán közlés szerint néhány orosz hadihajót Szevasztopolból más kikötőkbe irányítottak át a legutóbbi támadások után.

Volt CIA-ügynök: Ukrajna lassú halálának vagyunk a szemtanúi 

A szakértő azt is elárulta, hogy mennyire volt sikeres az ukrán propaganda. Stephen Gardner műsorában szólalt fel Larry C. Johnson, a CIA és a Külügyminisztérium Terrorelhárítási Hivatalának veteránja – számolt be róla a Magyar Nemzet. 2022-ben a Mandiner is beszámolt arról, hogy Volodomir Zelenszkijt választotta az év emberének a Financial Times, valamint  a Time magazin is. A beszélgetés során Zelenszkij személye is szóba került. Az ukránoknak már nincsenek fegyvereik, nincsenek katonák, hiszen az elmúlt öt hónapban az oroszok mindezt felszámolták, emlékeztetett a szakértő.

Ukrajna lassú halálának vagyunk a szemtanúi

– mondta a volt CIA-ügynök.

Németország Eurofighter harci repülőkkel erősíti Románia légtérvédelmét

November végétől kezdődően Németország négy Eurofighter vadászgépet telepít Romániába korlátozott időre, az orosz drónok légtérsértéseire hivatkozva - jelentette pénteken az Agerpres hírügynökség a bukaresti német nagykövetség közleményére hivatkozva.

Az elmúlt hónapokban többször is drónok sértették meg Románia légterét, ez ismét megmutatta, mennyire közel zajlik Oroszország Ukrajna ellen indított illegális agressziós háborúja. Németország szolidaritást vállal közeli szövetségesével ezekben a nehéz időkben, és segít Romániának légtere és egyben a NATO légtere biztonságának megőrzésében

 – idézte Peer Gebauer nagykövetet a külképviselet közleménye.
A német légierő vadászgépei korlátozott ideig megerősített légtérvédelmi járőrszolgálatot végeznek majd Romániában, akárcsak a háború elején, 2022 februárjában és márciusában tették. 

A Luftwaffe négy Eurofightere és a harci repülőket kiszolgáló 150 tagú katonai különítmény a konstancai kikötő közelében, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton fog állomásozni.

A közleményből kiderült: a német kontingens biztonsága érdekében védelmi rendszert is telepítenek a pilóta nélküli, kis légi járművek ellen. 

Németország felajánlotta, hogy a drónok elleni védelmi rendszer hosszabb időre Romániában maradjon a hiteles elrettentés részeként.

Szeptember végén az Egyesült Államok is négy F-16-os harci repülőgéppel, és egy újabb, száztagú különítménnyel erősítette katonai jelenlétét Romániában, miután az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több - vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt - drón roncsai csapódtak be a NATO-tag Románia területén.

Eurostat: mintegy 4,2 millió ukrajnai kapott ideiglenes védelmi státuszt az EU-ban

Szeptember végéig 4 186 165 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken. 

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.


Szeptemberben, az augusztus végi adatokhoz képest 31 920-szal, azaz 0,8 százalékkal nőtt az ideiglenes védelemben részesülő ukrajnaiak száma az EU-ban. 

A legnagyobb számszerű növekedést Németországban (19 205 ember; +1,6 százalék), Hollandiában (3685; +2,8 százalék) és Írországban (2875; +3,2 százalék) jegyezték fel.

 Ezzel szemben Csehországban (-7125; -2 százalék), Franciaországban (-2155; -3,2 százalék) Lengyelországban (-1895; -0,2 százalék), Szlovéniában (-405; -4,6 százalék) és Luxembourgban (-10; -0,2 százalék) csökkent jelentősebben az ideiglenes védelemben részesülők száma.
A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 194 900), majd Lengyelország (958 655) és Csehország 357 960 biztosította.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a szeptember végi adatok szerint az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Csehországban (33,1), Észtországban (26,2), Lengyelországban (26,1), Bulgáriában (25,8) és Litvániában (25,5) volt a legnagyobb, míg uniós szinten ez az adat 9,3. 

Az ideiglenes védelemben részesülők 46,5 százalékát nők, 33,7 százalékát a 18 évesnél fiatalabb kiskorúak, 19,9 százalékát pedig felnőtt férfiak teszik ki.
A jelentésből kiderült továbbá, hogy Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 33 060 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

Megkezdődött a pilótaképzés az F-16-os gépekre

Jurij Ignat, az Ukrán Légierő (Air Force) képviselője bejelentette, hogy megkezdődött a pilóták kiképzése az amerikai F-16-os vadászrepülőgépekre. Ignat szerint a pilótaképzés a terveknek megfelelően halad – írja a TASS.

Ukrán drónt hatástalanítottak Orloj felett

Az orosz katonaság semlegesített egy ukrán drónt Orjol régiója felett – számolt be róla a régió vezetője, Andrej Klicskov a Telegramon.

A drónt a régió Livensky kerületében az elektronikus hadviselés hatástalanította – pontosította a kormányzó. Az esetnek nem volt áldozata – hangsúlyozta Klicskov. A biztonsági erők a helyszínen dolgoznak – tette hozzá.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrán összesítések alapján Oroszország 309 520 katonát veszített Ukrajnában 2022. február 24-e óta. A jelentés szerint Oroszország 5317 harckocsit, 10 017 páncélozott harcjárművet, 9 876 járművet és üzemanyagtartályt, 7 489 tüzérségi rendszert, 877 többszörös kilövésű rakétarendszert, 578 légvédelmi rendszert, 322 repülőgépet, 324 helikoptert és 5 900 repülőgépet vesztett.

Oroszország nem ad ki hivatalos adatokat a veszteségeiről.

Kémkedés miatt ítélték el Lettország volt belügyminiszterét

A rigai városi bíróság 8,5 év börtönbüntetésre ítélte Janis Adamsonst, Lettország volt belügyminiszterét és egy orosz bűntársát, mert az Oroszországnak kémkedtek – jelentette az LSM lett közszolgálati műsorszolgáltató. Adamsont a kémkedés mellett csalással, valamint lőfegyverek és lőszerek engedély nélküli beszerzésével és tárolásávl vádolták.
"Adamsons titkos és nem minősített információkat gyűjtött az orosz titkosszolgálatok számára, illegális, szisztematikus és célzott módon" - jelentette ki Erlens Ernstsons, a Rigai Városi Bíróság bírája.

Adamsons állítólag négy éven keresztül tudott különböző titkosságú információkat továbbítani Oroszországnak. 2021 tavaszán vették őrizetbe.

Zsugorodó védelmi csomagok

Az Egyesült Államok kormánya továbbra is katonai segélyeket nyújt Ukrajnának, de a csomagok egyre kisebbek – jelentette ki Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője. A hét elején John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok már elköltötte a háború kezdete óta Ukrajnának szánt pénzeszközök 96%-át.

Az Ukrajnának nyújtott finanszírozás politikai vitákká vált az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, a Biden-kormányzat határozottan a folyamatos támogatás mellett érvel, miközben a segélyezés körüli viták megrázzák a törvényhozást.

10 éven belüli uniós csatlakozásra számítanak az ukránok

Az ukránok többsége, 60,5%-a úgy gondolja, hogy országa kevesebb mint 10 éven belül csatlakozhat az Európai Unióhoz - mutatta ki a Dzerkalo Tyzhnia ukrán lap megbízásából készült felmérés. Az ukránok körülbelül 20%-a gondolja úgy, hogy ez megtörténhet a következő két évben, összhangban az ukrán tisztviselők állításaival. Eközben a válaszadók több mint 6%-a nyilatkozott úgy, hogy Ukrajna soha nem lesz EU-tag a magas szintű korrupció miatt.

Oroszország három oldalról támadja Avdijivkát

Oroszország továbbra is gyalogosokat és felszereléseket vezényel Avdijivkához, három különböző irányból támadva – jelentette Ruszlan Muzicsuk, az ukrán nemzeti gárda szóvivője. Elmondta, hogy az utóbbi napok orosz támadásaiban kevesebb páncélozott járművet használtak, valószínűleg az időjárási viszonyok romlása miatt. Az elmúlt nap folyamán csaknem 80 orosz támadást jegyeztek fel a szektorban. Mindkét fél nagyszámú drónt telepít, mondta Muzicsuk.

Az orosz erők október elején fokozták a szárazföldi támadásokat Avdijivka, Donyeck megye és a környező települések ellen, hogy bekerítsék a várost.

Military mobility of the Ukrainian soldiers in Ukraine
Az ukrán fegyveres erők tagja aknák és fel nem robbant lövedékek után kutat Herszon közelében
Fotó: Viacheslav Ratynskyi  / Forrás: Anadolu via AFP

A támadások ellenére nyitva marad a tengeri folyosó

Folytatódott a hajók mozgása Odessza kikötőiből az ideiglenes fekete-tengeri folyosón annak ellenére, hogy Oroszország szerdán megtámadott egy civil hajót – jelentette az ukrán infrastrukturális minisztérium.

Hat teherszállító hajó, 231 000 tonna mezőgazdasági termékkel megrakva, elhagyta Ukrajna kikötőit a Boszporusz felé, miközben további öt hajó vár a kikötőkbe való belépésre.

Nem lesz elég a kamat

Ukrajna közölte nyugati szövetségeseivel, hogy a befagyasztott orosz vagyon után felhalmozott kamatok megadása nem lesz elegendő a háború által elszenvedett károk kompenzálására, és reméli, hogy az eszközöket teljes egészében megkapja. Irina Mudra, Ukrajna igazságügy-miniszter-helyettese elmondta, hogy Kijev partnerei a bevételekre vagy a befagyasztott orosz eszközök befektetésére kivetett adó bevezetését fontolgatják, amit Kijev üdvözöl, de nem lát elégségesnek.

Ötödik napja tart a lengyel kamionblokád

Ukrajna közölte, hogy a lengyelországi határon nőnek a sorok, miközben a lengyel teherautó-sofőrök már ötödik napja blokkolják az átkelőket. A hétfőn kezdődött tüntetéseken a sofőrök három ukrajnai határátkelőt bénítottak meg. Az ukrán szállítmányozók pozitív megkülönböztetése ellen tiltakoznak.

Sztrájkoló lengyel kamionsofőrök torlaszolják el járműveikkel a lengyel-ukrán határátkelőt a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én
Fotó: Darek Delmanowicz / Forrás: MTI/EPA-PAP

Csapás érte az orosz kémszolgálat bázisát

Ukrán csapás érte a megszállt Szkadovszkban az orosz szövetségi kémszolgálat, az FSZB bázisát. A Reuters jelentése szerint a támadásban öten haltak meg. Különböző jelentések szerint magas rangú orosz tiszteket öltek meg. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium munkatársa azt mondta: „A megszállók jól tudják, hogy nincsenek biztonságban, figyelik őket, és bármikor megsemmisíthetők. Ukrajna nagy pontosságú nyugati fegyvereket használ ezekhez a csapásokhoz."

55 esetben csaptak össze

Az ukrán fegyveres erők friss jelentése szerint 55 harci összecsapást folytattak Oroszországgal, amely 13 légicsapást intézett az ukrán csapatok ellen. A fegyveres erők hozzátették, hogy voltak civil áldozatok és magánépületek is megrongálódtak. Azt állították, hogy a légierő lelőtt egy Oroszország által kilőtt cirkálórakétát.

Komoly katonai kihívás elé állították az ukránok az oroszokat Herszon megyében

Komoly katonai kihívás elé állították az ukránok az orosz katonai vezetést Herszon megyében – írja legújabb jelentésében az Institute for the Study of War (ISW). A jelenlegi állás szerint az oroszoknak máshonnan kell átcsoportosítaniuk alakulatokat, ezzel viszont máshol gyengülne a védelmük.

Orosz beszámolók szerint a Dnyeper keleti partján egyre több pontot tartanak ellenőrzésük alatt az ukránok, és támadják az oroszokat.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Új harci drónokat kaptak az orosz csapatok

Az orosz csapatok új harci FPV-drónokat kaptak, amelyeket állítólag önkéntesek építettek az orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) megbízásából.

Ukrajna hasonló technológiát használ, és attól tartanak, hogy Oroszországot erőforrásai most előnyhöz juttathatják a drónháborúban. 

Ukrainian soldiers of the 24th Brigade test FPV drones in Druzhkivka
FPV-drón
Fotó: Wolfgang Schwan / Forrás: AFP

Jövőre rendezhetik meg a globális békecsúcsot

Egy kijevi tisztségviselő szerint a jövő év elején sor kerülhet a globális békecsúcsra. Ukrajna aggódik, hogy az Izrael-Hamász konfliktus megnehezíti az ország támogatásának megnyerését.

Ukrajna azt reméli, hogy a Nyugat támogatni fogja a 10 pontos béketervet, amely a területi integritás helyreállítását, az orosz csapatok kivonását, valamint az élelmiszer- és energiaellátás védelmét követeli meg.

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére 2023. november 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5128 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4837 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában