Válság

2023.09.17. 09:47

Tizenhét éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc hazugságbeszéde

A Balatonőszödön, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja előtt elmondott beszédből kiderült, hogy hazugságokkal sikerült a baloldalnak hatalomban maradnia.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelõ beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

"Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” 17 éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hazugságbeszéde – emlékeztetett vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A beszéd következtében Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át. 

Maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja tartott zárt ülést, nem sokkal azután, hogy a balliberális MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció megnyerte a választásokat. 

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az azt megelőző másfél év kormányzását a beszédben sokszor trágár szavakkal jellemezte, továbbá bevallotta, hogy a régi-új kormánykoalíció hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta. 

A beszéd szeptember 17-i nyilvánosságra kerülésének napján Budapesten a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Ennek azonban az akkori kormányfő nem tett eleget, ez pedig heteken át tartó tüntetéssorozathoz vezetett. Gyurcsány utasítására a tiltakozók és a baloldali kormány ellen tüntetők megfélemlítésére tömegesen törvénytelen rendőri erőszakot alkalmaztak Budapest utcáin: lovasrohamot vezényeltek anyák és idősek ellen, emberek szemét lőtték ki, viperával ütötték a megemlékezőket, sokszor még az étteremből is kirángatták az ott vacsorázókat.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában