48 perc

2023.09.15. 07:46

Orbán Viktor azt az utat keresi, amely a magyar imázst alakítja ki a világ szemében (videó)

Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó adásában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hirado.hu beszámolójában idézték Orbán Viktor miniszterelnököt, aki hétvégi kötcsei beszédében azt mondta: 

Magyarország célja, hogy nagyok legyünk, erősek és gazdagok, majd mindehhez még hozzátette: tiszteljen minket a világ.

Lánczi Tamás, a műsor házigazdája felvetette, a tiszteletet sokan összekeverik a szeretettel.   

Bayer Zsolt szerint míg a szeretet feltétel nélküli, a tiszteletre rá kell szolgálni, és egyáltalán nem biztos, hogy tisztelet és szeretet együtt járnak. A publicista úgy vélekedett, egészen kivételes történelmi pillanat, hogy egy országot egyszerre tiszteljenek és szeressenek.   

Lánczi Tamás erre példaként felhozta: ’56 októbere ilyen pillanat volt. 

  

Bayer Zsolt pedig megemlítette a lengyel–magyar viszonyt, amely szerinte az elmúlt ezer évben többnyire arról szólt, hogy a két nép szerette és tisztelte a másikat.   

Mráz Ágoston Sámuel szerint a miniszterelnök azt keresi, mi az a magyar út, amely elvezet ahhoz, hogy különleges magyar imázs alakuljon ki a világ szemében.   

Nem arról szólnak a miniszterelnök tiszteletre vonatkozó szavai, hogy a magyarok szuverén belügyeibe ne szóljon bele senki?

– tette fel a kérdést Lánczi Tamás.   

Fodor Gábor úgy vélekedett, ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök látja, hogy baj van, azt, hogy a tisztelet nincs meg Magyarország iránt a világ részéről.   

„A magyar miniszterelnök a francia elnökkel reggelizik és vacsorázik, ma van itt az olasz miniszterelnök, a török elnök augusztus 20-án egy keresztény államalapítás ünnepségén tette tiszteletét. Hol vagyunk mi elszigetelődve és hol hiányzik a tisztelet?” – reagált Mráz Ágoston Sámuel Fodor Gábor megjegyzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában