Illegális migráció

2023.09.29. 19:44

A Lampedusáról érkező hírek is bizonyítják, hogy az uniós migrációs paktum megbukott

A Lampedusáról érkező hírek is azt bizonyítják, hogy a magyar és lengyel tiltakozás ellenére elfogadott uniós migrációs paktum megbukott - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken Rómában a közmédiának nyilatkozva.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a 3. Danube geopolitikai csúcs második napján a fővárosi Lónyay-Hatvany Villában 2023. szeptember 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Orbán Balázs, aki az Európa jövőjéről az olasz fővárosban zajló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitó beszédét tartotta, úgy fogalmazott: a migráció kérdésében a magyar álláspont szerint az a legfontosabb, hogy az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni, a kérelmek elbírálását Európa területén kívül kell lebonyolítani, valamint segíteni kell a tranzitországokat és a származási országokat. 

Jelenleg Brüsszel a brutális migrációs nyomásban nem a megoldás része, hanem részben a probléma maga 

- tette hozzá. 

Közölte, hogy a jövő évi Európai Parlamenti (EP) választást követően új intézményi vezetésre van szükség, olyanra, amely nem üldözi a konzervatív kormányokat, hanem együttműködik velük és figyelembe veszi az egyes tagállamok geopolitikai sajátosságait. 

Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az Európai Unió (EU) nem segíti a tagállamokat az európai embereket valóban érdeklő és foglalkoztató problémák megoldásában, ezért először ebben a gondolkodásmódban kell fordulatot elérni és abból már a konkrét intézkedések is kiolvashatók lesznek - fogalmazott. 

Orbán Balázs reményét fejezte, hogy 

a jövő év második felére, a magyar uniós elnökség kezdetén már egy ilyen intézményi vezetése lesz az EU-nak. 

A jelenlegi brüsszeli vezetéssel mindenki elégedetlen, az elmúlt négy és fél éves teljesítményük elfogadhatatlan - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez elsősorban a migrációs válság kezelésére igaz, emellett pedig a baloldali genderideológia foglyul ejtette az európai intézményeket. 

Orbán Balázs elfogadhatatlannak nevezte, hogy kettős mércét alkalmaznak a tagállamokkal szemben, miközben az elhibázott háborús szankciós politika miatt Európa óriási gazdasági problémákkal küzd és versenyképességi hátrányokat szenved el. 

Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához Brüsszelben változásra van szükség 

- tette hozzá. 

A politikai igazgató szerint szimbolikus, hogy Rómában tartják a tanácskozást, mert Olaszországban kicsiben már megvalósult a jobbközép, a konzervatív és az identitáspárti hangok koalíciója, amire Brüsszelben nagyban is szükség lenne. 

Orbán Balázs azt is kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben szolidáris a Meloni-kormánnyal, akit a migrációs válság újabb hullámában az EU magára hagyott. Segítség hiányában Olaszországnak a saját kezébe kellett vennie a probléma kezelését, többek között a magyar tranzitzónákhoz hasonló zárt táborok létrehozásával, valamint egy Tunéziával tető alá hozott megállapodással, hogy ne engedjék át a migránsokat a Földközi-tengeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában