Legkisebb katolikus közösség

2023.09.02. 16:45

Ferenc pápa Mongólia vallásszabadságának hagyományát dicsérte

Az ázsiai országban apostoli látogatáson tartózkodó Ferenc pápa méltatta a vallásszabadságuk hagyományát, amely az alapító, Dzsingisz kán idejére nyúlik vissza.

MW

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (j) megáld egy férfit az ulánbátori Szent Péter és Pál katolikus székesegyházelőtt összegyűlt hívőknek 2023. szeptember 2-án

Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

Fotó: -

Ferenc pápa Hürelszüh Uhnágín mongol elnökkel az állami palotában felállított hagyományos kerek jurtában találkozott, és azt az üzenetet írta a vendégkönyvbe, hogy a béke zarándokaként látogatott Mongóliába, egy „fiatal és ősi, modern és hagyományokban gazdag országba”. Ferenc pápa méltatta Mongólia vallásszabadság-hagyományát, megjegyezve, hogy ez a tolerancia még a Mongol Birodalom terjeszkedésének időszakában is létezett a világ nagy részén.

A pápa egyebek között helyi politikusok, a kulturális élet képviselői és diplomaták előtt tartott beszédében méltatta Mongólia környezetvédelemi erőfeszítéseit is. A hatalmas, tengerparttal nem rendelkező országot az éghajlatváltozás által leginkább érintett országok egyikének tartják. Számítások szerint Mongóliában az elmúlt 70 évben már 2,1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, és a becslések szerint földjének 77 százaléka leromlott a gyors hőmérsékletnövekedés és a klímaváltozás miatt.

Mongólia 2026-ban ad otthont az ENSZ elsivatagosodással foglalkozó konferenciájának, és kampányt indított egymilliárd fa elültetésére az országban.

FERENC pápa
Ferenc pápa (k-b) az ulánbátori Szent Péter és Pál katolikus székesegyház előtt 2023. szeptember 2-án
Fotó: Ciro Fusco / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A pápa felhívta a figyelmet a korrupció elleni küzdelem szükségességére is.

A korrupció egy haszonelvű és gátlástalan mentalitás gyümölcse, amely egész országokat szegényített el

– szögezte le Ferenc pápa, aki azt mondta, hogy

 különösen a vallások jelenthetnek védelmet a korrupció alattomos fenyegetése ellen, amely ténylegesen komoly veszélyt jelent bármely emberi közösség fejlődésére.

A mongol kormány „korrupcióellenes évnek” nyilvánította az ideit, és állítása szerint egy ötrészes tervet hajt végre a Transparency International ajánlásával.

FERENC pápa
A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (k) üdvözöl egy apácát az ulánbátori Szent Péter és Pál katolikus székesegyházelőtt összegyűlt hívőknek 2023. szeptember 2-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Vatikáni média

Szombati programjának részeként Ferenc pápa ellátogatott a mongol fővárosban 2003-ban átadott, részben jurta alakú Szent Péter és Pál székesegyházba, ahol találkozott az ország kis katolikus közösségét összefogó papokkal és misszionáriusokkal. A székesegyházban elmondott beszédében a pápa kiemelte: a kormányoknak nem kell tartaniuk a katolikus egyháztól, mert annak nincsenek politikai ambíciói.

Jézus nem adott politikai mandátumot az apostolainak, csak azzal bízta meg őket, hogy a hit révén enyhítsék a sebzett emberiség szenvedéseit. Ebből adódóan a kormányoknak és a világi intézményeknek nem kell tartaniuk az egyház evangelizációs tevékenységétől, mert az nem egy politikai program előmozdítását szolgálja

– fogalmazott Ferenc pápa.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában, amelynek hárommilliós lakosságából 1450-en tartoznak a katolikus közösséghez. Az ország lakóinak túlnyomó többsége buddhista, és hagyományosan Tibet vezető lámáihoz, köztük a Dalai Lámához kötődik.

A pápa hétfőig tartó látogatásának célja a helyi katolikus közösség és a többi felekezet közötti párbeszéd erősítése.

Míg a kereszténység már több száz éve megjelent a régióban, a katolikus egyház csak 1992 óta van jelen Mongóliában, ahol a kommunizmus bukása után alkotmányba foglalták a vallásszabadságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában