Helyhiány

2023.08.09. 21:02

Turistahajókon szállásolnak el migránsokat Hollandiában

A menedékszállásokon kialakult helyhiány miatt Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket – írja az MTI.

MW

Az első menedékkérők érkeznek ideiglenes szállásukra, a hollandiai Kaatsheuvel városának Droomgaard üdülőparkjába 2016. január 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Arie Kievit

A holland bevándorlási hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az Ocean Majesty turistahajó szerdára virradóra kikötött az Amszterdamtól 30 kilométerre nyugatra található Velsen kikötőjében.

Augusztus végétől mintegy 300 embert terveznek ideiglenesen elhelyezni a fedélzetén.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy olyan menedékkérőkről van szó, akik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel és lakhatásra várnak.

A csaknem ötven éves Ocean Majesty mintegy 135 méter hosszú tengerjáró. A holland illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy a hajón a luxuslétesítményeket, így például a medencéket, bárokat és butikokat bezárták. „Ez nem üdülőhely, hanem szállás, más befogadóhelyek hiányában” – emelte ki.

A hajó a tervek szerint 2024 végéig marad Velsen kikötőjében.

A jóval nagyobb, mintegy 200 méteres és 12 emeletes Silja Europe jelenleg Rotterdam kikötőjében horgonyoz. A hibrid komp- és turistahajó júliustól mintegy 1200 menedékkérőnek nyújt átmeneti szállást. A luxuslétesítményeket ezen is zárva tartják.

Hollandiában nagy helyhiány van a befogadóközpontokban. Számos bevándorló, annak ellenére, hogy tartózkodási engedélyt kapott, kénytelen szükségszálláson maradni, mert nincs elegendő szociális lakás az országban. Ebből fakadóan az újonnan érkező migránsok számára sincs elegendő hely. A kormány ezért az önkormányzatokat bízta meg azzal, hogy próbáljanak áthidaló megoldást találni a problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában