Jó hír

2023.08.12. 14:01

Nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak

Az áradó folyók vízgyűjtőin nem kell csapadékra számítani, így nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

MW

Vízügyi szakemberek az áradó Muránál, Letenyénél 2023. augusztus 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

A közleményben azt írták, hogy 

a Dráva folyón levonuló árhullám pénteken a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt tíz centiméterrel.

A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén beavatkoznak – tették hozzá.

Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, balról a Dráva-híd 2023. augusztus 10-én
Fotó: Katona Tibor / Forrás: MTI

A közlemény szerint 

az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Az OVF szerint jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték, a Rába a felső szakaszokon mindenhol apad: a folyó Győrnél pénteken a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget nem kellett elrendelni. A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, folytatódik az apadás.

A Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken.

 A folyó tetőzése a védekezési szakaszon – Drávaszabolcs térségében – is megtörtént, így már ezen a szakaszon is lassú apadás indult el.

   Mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes szakemberek egy részét átvezényelte a drávaszabolcsi szakaszra.

Kiemelték, hogy a lassú tetőzést követően sem áll le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások.

Ezeket a vészőrök minden esetben megjelölik, figyelemmel kísérik, ha az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben – írták.

A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása vagy elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában