Aggodalom

2023.06.15. 13:30

Békére szólított fel a pápa és egy szunnita imám az ENSZ BT tanácskozása előtt

A műtéte után lábadozó pápa a kórházból küldött üzenetében hangsúlyozta: egy harmadik világháború zajlik részletekben, és a nukleáris fegyverek potenciálisan katasztrofális hatásai miatt "eljött az idő, hogy határozott nemet mondjunk a háborúra".

MW

Ferenc pápa audienciát tart a Szent Péter téren 2023. május 31-én

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Békére szólított fel Ferenc pápa és Ahmed et-Tajjeb szunnita nagyimám az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén elhangzott üzenetében.

A műtéte után lábadozó pápa a kórházból küldött üzenetében hangsúlyozta: egy harmadik világháború zajlik részletekben, és a nukleáris fegyverek potenciálisan katasztrofális hatásai miatt "eljött az idő, hogy határozott nemet mondjunk a háborúra".

Ahmed et-Tajjeb sejk, az al-Azhar mecset nagyimámja pedig virtuális üzenetében a pápával közösen 2019-ben kiadott dokumentumra utalva arról beszélt, hogy a testvériség a globális béke kulcsa.

Az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodást a pápa és a nagyimám három éve Abu-Dzabiban írta alá.

A mai tanácskozás nem luxus, hanem szükségszerűség, amelyet az emberiség jövője iránti aggodalom diktál

 - hangsúlyozta Tajeb.

A két vallási vezető felhívását követően a BT határozatot fogadott el, amelyben leszögezték, hogy a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a nemi megkülönböztetés és a szélsőséges fellépés "hozzájárulhat a konfliktusok kirobbanásához, eszkalálódásához és megismétlődéséhez".

Egyúttal felszólították a világ országait és szervezeteit, hogy ítéljék el ezeket a cselekedeteket, és tegyenek lépéseket a megelőzésükre.

Az állásfoglalást egyhangúlag fogadta el a BT.

Ferenc pápa sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ahelyett, hogy a világ országai a stabil béke megvalósulása felé tartanának, a világ "a rövidlátó, szélsőséges, sértett és agresszív nacionalizmusok felemelkedésének tanúja, amelyek anakronisztikus, idejétmúlt, és a korábbiaknál is erőszakosabb konfliktusokat szítottak".

A pápa felhívta a figyelmet arra is, hogy a fegyverkezési versenyt a nyereségvágy hajtja. A pápa hangsúlyozta: a nukleáris katasztrófa lehetősége azt jelenti, hogy ideje a tartós béke megteremtésének, amely nem "az elrettentés bizonytalan egyensúlyán", hanem "a minket összekapcsoló testvériségen" nyugszik.

Ferenc pápa leszögezte, hogy nemcsak az atomfegyverek bevetése, hanem már puszta birtoklásuk is erkölcstelen.

António Guterres ENSZ-főtitkár a pápa és a nagyimám deklarációját az "együttérzés és emberi szolidaritás példájaként" méltatta, és arra szólította fel az országokat és népeket, hogy "egyetlen családként álljanak össze" és kössenek testvériség értékeiben gyökerező szövetséget a békéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában