Ukrán válság

2023.02.18. 08:10

Az amerikaiak szerint a Wagner-csoport több tízezer tagját megölték

360. napja tart a háború a szomszédban.

Egy ukrán T-72-es harckocsi Sziverszk városának egyik utcáján, 2023. február 17-én

Forrás: AFP

Fotó: YASUYOSHI CHIBA

Brit miniszterelnök: London hosszabb hatótávú fegyverekkel látja el Ukrajnát

Nagy-Britannia lesz az első ország a szövetségesek közül, amely hosszabb hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát - mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton, az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC). Hozzátette: olyan új chartára is szükség lesz, amely elősegíti Ukrajna biztonságának védelmét az ukrán NATO-csatlakozásig hátralévő időben.

Rakétatámadás ért több ukrán várost

Kijev ukrán városok elleni orosz rakétatámadásról számolt be szombaton, több helyen áramkimaradás volt.

ANDRIJ JERMAK, AZ UKRÁN ELNÖKI HIVATAL VEZETŐJE SZOMBATON KIJEVBEN KÖZÖLTE, HOGY A RAKÉTÁKAT AZ OROSZ ELLENŐRZÉS ALATT LÉVŐ TERÜLETEKRŐL LŐTTÉK KI REPÜLŐGÉPEK.

A károk megelőzése érdekében Kijevben és a környező térségben, valamint Dnyipróban és Odesszában leállították az áramszolgáltatást - közölt a DTEK áramszolgáltató.

A NYUGAT-UKRAJNAI HMELNYICKIJBEN LEGALÁBB KÉT RAKÉTA CSAPÓDOTT BE. A DÉL-UKRAJNAI MIKOLAJIV MEGYÉBEN KÉT RAKÉTÁT ÉSZLELTEK - ÍRTA TELEGRAM CSATORNÁJÁN VITALIJ KIM, A MEGYE KORMÁNYZÓJA.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz erők két Kalibr robotrepülőgépet lőttek ki a Fekete-tengeren állomásozó hadiflotta hajóiról.

Az ukrán házelnök reméli, hogy Kijev a nyáron meghívást kap a NATO-ba 

Ukrajna reméli, hogy a legkorábban idén nyáron meghívást kap a NATO-csatlakozásra - közölte Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök szombaton az ukrán televízióban. 

"Arra számítunk, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcson meghívást kap, és megkezdődik a csatlakozási folyamat a szövetséghez"

 -  mondta Sztefancsuk. 

Sztefancsuk szerint a jelenleg folyó Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia során "már vitatják az Ukrajna NATO-ba történő meghívásával kapcsolatos kérdéseket". 

A NATO-csúcsot a tervek szerint július 11-12-én tartják a litván fővárosban. 

Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után tartott tárgyalásokon Kijev közölte, hogy lemond az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozáshoz fűzött reményeiről.    

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban a megszállt ukrán területek formális orosz bekebelezése után gyorsított NATO-csatlakozási eljárást szorgalmazott. 

Civil áldozatok

Az ukrán hatóságok közlése szerint a tegnapi orosz támadásokban összesen 6 civil halt meg Ukrajna 9 régiójában, többek között Harkov, Herszon és Mikolajiv régiókban - írja a Kyiv Independent.

Az SZBU őrizetbe vett egy informátort a Donyeckben

Az ukrán biztonsági szolgálat őrizetbe vett egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy segített abban, hogy orosz rakétacsapásokat mérjenek iskolákra és energetikai infrastruktúrára Donyecki területen - jelentette a hivatal február 18-án.

A harkovi terület orosz támadása 1 halálos áldozatot követelt

Az orosz erők február 18-i, Harkov területét ért ágyúzása két civil személy sérülését, egy halálát és anyagi károkat okozott - közölte Oleh Syniehubov kormányzó.

Egy 57 éves nő és egy 53 éves férfi délután 2 óra körül sérült meg a Kupjanszktól délre fekvő Kivsarivka falu ágyúzása során.

Kamala Harris: Oroszország barbár és embertelen háborút folytat Ukrajna ellen

Oroszország barbár és embertelen háborút folytat Ukrajna ellen, nevében emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el a megtámadott országban – jelentette ki Kamala Harris szombaton az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC).

Az amerikai alelnök a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán orosz fegyveresek által Ukrajnában elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról, szexuális bűncselekményekről és ukrán állampolgárok Oroszországba áttelepítéséről gyűjtött adatokat ismertetve kiemelte: 

Áttekintettük a bizonyítékokat, ismerjük a jogi előírásokat, és nem kételkedünk abban, hogy emberiesség elleni bűncselekményekről van szó.

Az Egyesült Államok kormányának nevében "azt mondom a bűncselekmények elkövetőinek és feletteseiknek vagy bűntársaiknak is, hogy felelősségre vonjuk önöket" – húzta alá a demokrata politikus.

Kijelentette, hogy hazájában pártpolitikai oldalakat átívelően egységes és szilárd Ukrajna támogatása, az Egyesült Államok így kitart Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges.

Az idő nem Putyinnak dolgozik

– mondta Kamala Harris.

Stoltenberg: Ukrajna katonai támogatása a NATO érdekét szolgálja

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatása fegyverekkel erkölcsileg helyes és a NATO érdekét szolgálja – jelentette ki Jens Stoltenberg szombaton az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC).

A NATO főtitkára a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán kiemelte: 

Meg kell adnunk Ukrajnának mindent, amire szüksége van a győzelemhez és ahhoz, hogy fennmaradjon független, szuverén európai országként.

Egyesek aggódnak, hogy a támogatás a háború kiszélesedésének kockázatával jár, és bár valóban nincs "kockázat nélküli opció", a legnagyobb veszély mégis az, hogy Oroszország győz Ukrajnában.

Az orosz győzelem ugyanis azt üzenné az autoriter vezetőknek, hogy erőszakkal elérhetik céljukat, ez pedig az egész világot veszélyesebbé, a NATO-t pedig sérülékennyé tenné. Ezért Ukrajna támogatása nemcsak morálisan helyes, hanem a NATO érdekét is szolgálja – fejtette ki Jens Stoltenberg.

Az Auchan orosz ága adományt gyűjthetett az Ukrajnában harcoló orosz katonáknak

A Le Monde, a Bellingcat és a The Insider közös oknyomozás során buktathatta le a francia vállalatot. A portálok kiderítették, hogy az Auchan orosz ága adományokat gyűjthetett és azokat az orosz katonáknak küldhette, akik jelenleg Ukrajnában harcolnak.

Moszkvai Auchan
Fotós: Alexander Nemenov / Forrás: AFP

Az újságírók kinyomozták, hogy egy szentpétervári és egy vlagyimiri Auchan is érintett az ügyben. Ezt belső levelezéseket megismerve, illetve szemtanúk bevonásával leplezték le – írja Mandiner, a Politico-ra hivatkozva.

A francia cégóriás tagadta, hogy támogatnák az orosz katonákat, és nem ismerte el, hogy gyűjtést folytattak számukra. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a cikkek megjelenése után jelezte, magyarázatot kér francia kollégájától. 

Moszkva továbbra is nyitott marad a párbeszédre Moldovával

Oroszország az újonnan megalakult chisinaui kormány ellenére változatlanul viszonyul Moldovához és nyitott marad a konstruktív párbeszéd kialakítására – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton. 

A chisinaui parlament a héten bizalmat szavazott az újonnan megalakult Nyugat-barát kormánynak, Dorin Recean miniszterelnök pedig egyértelműen leszögezte, hogy országát a gazdasági helyreállás és az európai integráció felé vezető úton kívánja kormányozni. 

Az EU teljes értékű tagjai szeretnénk lenni

– jelentette ki Recean csütörtöki parlamenti beszédében.

Sandu elnök hétfői televíziós beszédében arra figyelmeztette országa lakosságát, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz Moldova destabilizálására, hogy megbuktassa a kormányt és az alkotmányos rendet annak érdekében, hogy befolyásolni tudja az ország politikai irányultságát és befolyást mérhessen a belpolitikára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai parlamenti felszólalásában elutasította a Moszkvát ért vádakat, szerinte a moldovai vezetés oroszellenes retorikájának célja, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai kudarcokról.

Az amerikaiak szerint a Wagner-csoport több tízezer tagját megölték

A Wagner-csoport legalább 30 ezekr tagját megölték vagy megsebesítették már, mióta kirobbant a háború Ukrajnában. Az orosz zsoldoshadsereg csak az elmúlt hetekben 9 ezer katonát veszített – idézte a BBC John Kirby-t, a Fehér Ház szóvivőjét, adta hírül a Magyar Nemzet.

Ukrán források szerint ennek az az oka, hogy a többségében börtönben toborzott zsoldosokat használták a nyílt rohamra. Az elesett vagy megsebesült katonákat aztán hátrahagyták, emiatt néhol szó szerint halmokban állnak a holttestek.

A BBC szerint a brit hírszerzés összességében 175-200 ezerre teszi az orosz veszteségeket, amiből 50-60 ezer az elesett katona.

Az elemzés szerint az orosz veszteségek többségét szinte bizonyosan tüzérségi támadások okozták, a magas számok legfőbb oka pedig a kezdetleges orvosi ellátás.

A napokban egy olyan felvétel is felbukkant a világhálón, amelyen Wagner-zsoldosok kérik az orosz vezetést, hogy küldjenek lőszert, mert tüzérségük és tankjaik is teljesen kifogytak.

Az ukrán veszteségekről szintén nincsenek hivatalos adatok, de az bizonyos, hogy a „bahmuti húsdarálóban” szintén sok embert veszítettek.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Csaknem 12 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5812-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6052-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 117 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

A közlemény szerint az ukrajnai háború elől pénteken nem érkeztek Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Rémisztő kinézetű, pilóta nélküli, önmegsemmisítős robotfegyvereket vetettek be az oroszok (videó)

A bizarr kinézetű, jó közelítéssel „robotfegyver”-nek mondható eszközök Samuel Bendett, a Center for New American Security Oroszország-elemzője szerint DIY „modorban” készültek, vagyis nem valamely központi orosz fejlesztés eredményei, hanem vélhetően maguk a katonák szerelték össze a hadszíntéren – adta hírül a Mandiner.

A felvételen két (minden bizonnyal távirányítóval működtetett) ilyen masina látható, az egyik két db. 7,62 milliméteres géppuskával, a másik 12,7 milliméteres géppuskával van ellátva.

Így néz ki élesben egy rakétapárbaj Dél-Ukrajnában! (videó)

Videó készült Dél-Ukrajnában arról, hogy az ukránok Sz-300-as típusú légvédelmi rakétája hogyan semmisített meg egy orosz rakétát. Szakértők szerint ilyen (vagy ehhez hasonló) rakéta maradványa csapódhatott be tavaly ősszel Lengyelországban – írja a Mandiner.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában