Vesztegetés gyanúja

2022.03.31. 11:57

Az NNI nyomoz a pestszentlőrinci korrupciógyanús baloldali ingatlanügyletek miatt

Az Anonymous által nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján súlyos bűncselekményeket követhettek el a DK-s vezetésű XVIII. kerületben, ahol egy önkormányzati telek eladása után az ingatlanon felépülő társasházi lakásokból egyet-egyet kaphatott Szaniszló Sándor polgármester és alpolgármestere. Az ügyben nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt követően, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő feljelentést tett csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Budai Gyula által tett feljelentést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befogadta

és vesztegetés, valamint más bűncselekmények gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad

– olvasható az ORFK sajtószolgálatának a Mediaworks Hírcentrumához megküldött válaszában.

Csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál Budai Gyula fideszes honatya azt követően, hogy a múlt héten Anonymous egy olyan vágatlan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyből kiderült:

a XVIII. kerületi ingatlanfejlesztések után komoly vagyonok vándorolhatnak Szaniszló Sándor DK-s polgármesterhez, a helyi alpolgármesterhez és azokhoz az emberekhez, akik elősegítették a gyors, olajozott ügymenetet. 
Az álarcos alak által közzétett hangfelvételeken a több korrupciógyanús üggyel összefüggésbe hozott baloldali háttérember, Patek Gábor társalog egy szerkesztőségünk számára ismeretlen személlyel. A beszélgetés során Patek ismerteti a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések körülményeit.

A háttérember arról számol be társának, hogy az Üllői út 323. szám alatt épülő nyolcvanhat lakásos beruházásból négy lakást tudtak maguknak kikanyarítani. Ebből kettőn a helyi polgármester és az alpolgármester, kettőn pedig Patekék osztozhattak.

A férfi említést tett az Üllői út 357. szám alatti 46 lakásos projektről is. – Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag […]. Ez minket is kicsit frusztrált. Kerestük a vevőjelölteket, és a végén leakasztottunk egy f…szit, dr. Sziszák Györgyöt, zseniális csóka – idézte fel a történteket.

Patek szavaiból végül kiderült, hogy egy jól kieszelt hitelkonstrukcióval és túlárazással ebből a beruházásból is sikerült visszakapni a négy lakást.

– Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, ami ugye a vezetők fele. Polgi, alpolgi izé meg kell hagyni. […] De ott megint kettő ingyent tudtunk a Bacsikkal kiugrasztani magunknak. És arra meg most szerződtünk le azon az Innok-konferencián, úgyhogy igazából az van, hogy ez is egy ilyen szép kövér szám lesz – dicsekedett el Patek Gábor. A baloldali háttérember minden bizonnyal Bacsik Györgyre, a kerületi vagyonkezelő vezetőjére utalt.

Patek arról is beszámolt, hogy szerinte a XVIII. kerületi vezetők, beleértve a DK-s polgármestert is, meglehetősen elégedettek a munkájával. – A Szaniszló Sanyi reggel ment ott Kispesten, megállt, meghívott egy croissant-ra, mondom, mi ez a nagy barátság – emlékezett vissza a történtekre Patek Gábor.

A sajtóban fellelhető információk szerint egyébként a XVIII. kerületi városrehabilitációs program keretei között az Üllői út mentén több hektárnyi területet építenek be. Az önkormányzat nagyjából három tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek, és vállalja azt is, hogy részt vesz a tervek kidolgozásában.

A befektetők toborzásához nagy elánnal fogott hozzá a kerület, február 17-én rendezték meg az Innok-konferenciát, ahol bemutatták a program részleteit.

Itt megtartott beszédében Szaniszló Sándor DK-s polgármester arról számolt be, hogy a kijelölt hat és fél hektáron kétszázezer négyzetméter lakás, üzlethelyiség és különböző beruházás valósulhat meg. Az első fejlesztés alapkövét éppen a napokban tették le – Kunhalmi Ágnes MSZP-s társelnök jelenlétében – az Üllői út 323–325. szám alatti ingatlanon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában