Koronavírus

2021.12.07. 19:24

Kijev és nyolc megye kikerült a legszigorúbb besorolásból

Jelenleg így a 24-ből 12 megye – köztük Kárpátalja – és a főváros van sárga besorolásban, tíz megye vörös, és kettő az eggyel kisebb kockázatú narancs kategóriában.

Az ukrán főváros, Kijev és nyolc megye keddtől átkerült a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásból a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Jelenleg így a 24-ből 12 megye – köztük Kárpátalja – és a főváros van sárga besorolásban, tíz megye vörös, és kettő az eggyel kisebb kockázatú narancs kategóriában.

A kijevi városvezetés ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a közösségi közlekedést a fővárosban továbbra is csak azok vehetik igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát felvették, illetve negatív teszttel vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek. A 18 év alattiak ez alól kivételek. Kijev november 1-jétől volt vörös besorolásban.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden egy kijevi fórumon kifejezte reményét, hogy Ukrajnában is elkezdődhet az ötévesnél idősebb gyermekek beoltása. Elmondta, hogy a 12-18 éves korosztályból eddig több mint 40 ezren kapták meg a védőoltást az országban. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy jelenleg Ukrajnában még nem a gyermekek, hanem a nagyobb kockázatot viselő időskorúak tömeges beoltása az elsődleges cél.

Az Ukrajinszka hírportál emlékeztetett arra, hogy ősz óta a koronavírus delta variánsának terjedése miatt több gyermek betegedett meg, mint a tavalyi évben. Az egészségügyi tárca október végén engedélyezte a 12 évesnél idősebb kiskorúak beoltását.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 8 655-tel 3 510 610-re, az elhunytaké 467-tel 88 986-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 14 700-zal 339 005-re csökkent. Az elmúlt napon 1349 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Címkék#ukrajna

Ezek is érdekelhetik